Intensieve begeleiding kwetsbare zwangere vrouwen in Antwerpen met nieuw project

Intensieve begeleiding kwetsbare zwangere vrouwen in Antwerpen met nieuw project

Traject op maat met prenatale trajectbegeleider verlaagt drempels

Vanaf 23 oktober kunnen zwangere vrouwen zonder huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog in Antwerpen terecht op vijf locaties voor een zorgtraject op maat. Een prenatale trajectbegeleider begeleidt de vrouwen naar de juiste zorg en opvolging van de zwangerschap. Met dit initiatief werken stad Antwerpen en verschillende zorgpartners samen om kwetsbare vrouwen te helpen bij de juiste zorgverlener te geraken. 

Stad Antwerpen en verschillende zorgpartners slaan de handen in elkaar om vrouwen zonder huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog een traject op maat aan te bieden, met begeleiding door een trajectbegeleider. Het gaat om een proefproject, met subsidies van het Agentschap Opgroeien. Zo willen ze de drempels wegnemen die de kwetsbare vrouwen, dikwijls niet gekend in het reguliere zorgcircuit, ervaren om tot bij de juiste zorgverlener te geraken.

Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “Voor zowel mama als baby is een zwangerschap een cruciale tijd om met de juiste zorg omringd te worden. Met dit project willen we zorgen voor een geïnformeerde en gezonde start. De toekomstige mama’s even bij de hand nemen en op maat begeleiden kan een enorm verschil maken. De Huizen van het Kind, maar ook de ziekenhuizen vormen daarbij vertrouwde plekken om deze trajecten op te starten.”

Trajectbegeleiding

De prenatale trajectbegeleider stippelt een traject op maat uit zodat kwetsbare zwangere vrouwen bij de juiste hulpverlener terechtkomen voor aangepaste medische of psychosociale hulp, bij voorkeur in de buurt van hun woonplaats. De vrouwen krijgen ook info over het welzijnsaanbod in Antwerpen en hulp bij het invullen van formulieren, attesten en documenten.

De trajectbegeleider vormt verder ook de brug tussen kwetsbare personen en zorgpartners zoals huisartsen, vroedvrouwen en andere hulpverleners. Deze aanpak creëert ook voor die hulpverleners voordelen: zij vinden in de trajectbegeleider een sparringpartner in de begeleiding van kwetsbare klanten.

Prenatale trajectbegeleider Delphine Mahieu: “Elk kind heeft recht op een optimale start. Daarbij zijn heel wat helpende handen nodig, zeker voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. Ik zie het als een enorme meerwaarde om de werking van verschillende partners op elkaar af te stemmen zodat drempels voor zwangere vrouwen zo maximaal mogelijk worden weggewerkt. Het is ontzettend waardevol om vrouwen tijdig tot bij de juiste ondersteuning te krijgen.”

Dankzij deze trajectbegeleiding krijgen kwetsbare vrouwen en hun ongeboren kinderen kwalitatieve zorg en begeleiding. Dat vermijdt toekomstige problemen rond gezondheidsongelijkheid en hogere gezondheidskosten.

Advies op maat vanuit vijf locaties

De prenatale trajectbegeleiding is terug te vinden op volgende locaties:

  • Huis van het Kind Antwerpen-Kiel: maandagvoormiddag van 9 tot 11 uur.
  • AZ Monica campus Deurne: dinsdagvoormiddag van 9 tot 11 uur.
  • Huis van het Kind Antwerpen-Noord Pothoek: dinsdagnamiddag van 13 tot 15 uur.
  • ZNA Middelheim Berchem: donderdagvoormiddag van 9 tot 11 uur.
  • Sociaal centrum Plein: vrijdagvoormiddag van 9 tot 11 uur.
  • GZA St-Vincentius: vrijdagnamiddag van 13 tot 15 uur.

Samenwerking

De ziekenhuizen AZ Monica, GZA en ZNA engageren zich om hun medisch aanbod voor kwetsbare zwangere vrouwen zonder verzekerbaarheid op elkaar af te stemmen. Op het terrein gaan de Huizen van het Kind van stad Antwerpen, Kind & Gezin en ECK De Kraamvogel actief aan de slag om vrouwen in contact te brengen met de trajectbegeleider. ​


Perscontacten:

Eva Hobin, projectmedewerker Huizen van het Kind
​tel. 0498 04 15 78,
eva.hobin@antwerpen.be

Communicatiedienst AZ Monica
​tel. 03 240 20 29

Rebecca Van Remoortere Woordvoerder schepen Tatjana Scheck

Copyright headerbeeld: AZ Monica

Samenleven & Welzijn
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.