Skip to Content

Inkomzone sportcentrum Plantin Moretus gerenoveerd

Stad Antwerpen nam vandaag de grondig vernieuwde inkomhal van sportcentrum Plantin Moretus officieel in gebruik. Enkele jaren terug besliste de stad om de inkomzones van haar sportinfrastructuur stapsgewijs te vernieuwen op een uniforme manier, zodat ze in de toekomst één herkenbare stijl hebben. Die kenmerkt zich voornamelijk door een open balie met veel ruimte en licht.

Tijdens de ingrijpende renovatie van de gedeelde inkomzone bleven de sporthal en het zwembad Plantin Moretus gewoon open. Er was tijdelijk een aparte ingang via nooddeuren. Voor het zwembad kwam een container voor de kassa en bureauruimte.

Vernieuwde inkomzones

Bij de ontwerpen van de inkomzones hield men zich aan één herkenbare stijl met een open balie en veel ruimte en licht. De inkomhallen van sporthal De Rode Loop en Olympisch zwemcentrum Wezenberg gingen Plantin Moretus al voor. Zwembad Ieperman wordt dit jaar afgewerkt en ook zwembad Park van Merksem staat op de planning.

“We willen onze sporters een aangename en moderne sportbeleving aanbieden en die ervaring start al bij een integraal toegankelijke, uitnodigende en inspirerende inkomzone waar bezoekers klantvriendelijk onthaald worden, meteen geprikkeld worden om erin te vliegen en vlot hun weg vinden naar alle faciliteiten”, zegt schepen voor sport Peter Wouters. “Het stemt ons tevreden dat de resultaten van ‘operatie restyling’ van de stedelijke sportaccommodaties meer en meer zichtbaar worden. Veel meer dan om cosmetische ingrepen draait het om een welkom en goed gevoel, om een positieve en sportieve vibe. De ‘feel’ is dus minstens even belangrijk als de ‘look’. De Antwerpenaar zien bewegen en genieten is plan (Sporting) A, de dagelijkse zorgen verdwijnen dan weer zo lang mogelijk naar het achterplan.”

Plantin Moretus

In sportcentrum Plantin Moretus werd de onthaalbalie naar de inkomdeur getrokken, waardoor zowel de klanten van het zwembad als die van de sporthal een directer onthaal krijgen. Daarnaast werd er meer openheid gecreëerd naar zwembad en sporthal. Door twee grote ramen ziet de bezoeker vanuit de inkomzone meteen mensen sporten. Tot slot kwamen er twee nieuwe vergaderlokalen die kunnen gebruikt worden door vaste gebruikers, zoals clubs, en ook door externen. De sanitaire blokken werden in een nieuw jasje gestoken.

De stad hield bij de herinrichting ook rekening met duurzaamheid. Er werd gewerkt met een rubbervloer, omdat die slijtvast én onderhoudsvriendelijk is. De ruimte wordt nu verlicht door ledlampen, zoals dat ook in de zwemhal en sporthal zelf al het geval was. Alle buitenramen, de stookketels en alle technieken daarrond werden vernieuwd. Boven de inkomzone werd enkele jaren geleden ook al een groendak aangelegd.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, idee├źn, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.