Hondenzwemvijvers Linkeroever tijdelijk afgesloten wegens blauwalgen

In de twee hondenzwemvijvers in de hondenloopzones aan de Middenvijver op Linkeroever zijn tijdens de laatste controle blauwalgen vastgesteld. De hondenloopzones werden afgesloten en signalisatie werd aangebracht om hondenbaasjes en passanten te informeren.

Op dinsdag 25 juli zijn blauwalgen aangetroffen in de twee hondenzwemvijvers aan de Blancefloerlaan. Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) heeft op woensdag 26 juli de site onderzocht en de besmetting bevestigd. De site is tijdelijk afgesloten.

Blauwalgen (cyanobacteriën) vormen microcystine als ze afbreken, dit is giftig voor mensen en dieren. Het is dus belangrijk dat honden niet in de vijvers zwemmen. Voor mensen was dat sowieso al verboden.

Blauwalgen gedijen goed bij de huidige weersomstandigheden en in water met voldoende aanwezigheid van voedingsstoffen, zoals stikstof en fosfor. Het zomerse weer betekent dat de besmetting nog even kan duren. Stad Antwerpen benadrukt dat het belangrijk is dat honden niet in ongecontroleerde gebieden zoals Het Rot gaan zwemmen.

Stad Antwerpen zal ter plaatse en op de webpagina https://www.degroteverbinding.be/nl/projecten/dgv-west-hondenzwemvijver-middenvijver/over signaleren wanneer de hondenloopzones en -vijvers opnieuw betreden kunnen worden.

Schepen voor dierenwelzijn Els van Doesburg: “Wat primeert is de veiligheid van onze honden. Daarom hebben we beslist om de hondenzwemvijvers onmiddellijk af te sluiten van zodra er blauwalgen werden vastgesteld. We blijven de situatie van nabij opvolgen en monitoren. We hopen dat we de hondenzwemvijvers zo snel mogelijk opnieuw kunnen openen, maar uiteraard enkel als dit helemaal veilig kan voor onze Antwerpse viervoeters.”
Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Jeroen Verlonje Kabinetsmedewerker schepen Els van Doesburg
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.