Herstelde obelisk stadhuis wordt teruggeplaatst

Een zware storm in november 2023 veroorzaakte lichte schade aan een van de koperen obelisken van de voorgevel van het stadhuis. De obelisk aan de zuidkant werd daarom voor alle zekerheid met een kraan weggenomen voor onderzoek en herstelling in het atelier. Die herstelling is nu afgerond: vanaf vrijdag 3 mei staat de herstelde obelisk terug op zijn plaats en is de gerestaureerde gevel van het stadhuis opnieuw compleet.

Op 2 november 2023 raasde storm Ciarán over het land. Vanop de begane grond was te zien hoe de zuidelijke obelisk door de stormwinden heen en weer bewoog. Daarop besliste de brandweer om hem bijkomend te zekeren met touwen aan de dakstructuur van het gebouw. Na de storm, op 7 november, werd de obelisk gedemonteerd en overgebracht naar het atelier voor onderzoek en herstelling.

Er is hierbij geen constructiefout gevonden, maar er werd wel vastgesteld dat er wat speling zat op de verschillende onderdelen van de zuil. Dat was de oorzaak van het bewegen van het geheel tijdens de krachtige storm. Er is echter nooit een risico op omwaaien of omvallen geweest. Het geheel steunt namelijk volledig op de binnenstructuur en verankering in een hardstenen sokkel. Het heen en weer wringen had wel twee soldeernaden doen scheuren, die nu in het atelier hersteld zijn. Het team bracht ook extra verstevigingen aan de overige soldeernaden aan.

Met een mobiele telescoopkraan zal de stad de herstelde obelisk op vrijdagochtend 3 mei laten terugplaatsen op de gevel van het stadhuis. Die dag zal de tweede obelisk ook verstevigd worden aan de soldeernaden, preventief. Dat gebeurt ter plaatse, gelijktijdig met de montage van het herstelde exemplaar.

Restauratie stadhuis

Oorspronkelijk was de gevel van het stadhuis bekleed met twee stenen obelisken. Die werden in de 17de eeuw vervangen door koperen exemplaren, maar het is niet zeker of de huidige versies effectief nog uit die periode stammen. In 1992 werd er al een restauratie uitgevoerd, maar daarbij werden weinig roestwerende maatregelen getroffen.

Van april 2018 tot juni 2022 onderging het stadhuis een totaalrestauratie. Hierbij werd ook de gevel met verschillende sierelementen aangepakt. De twee koperen obelisken met vergulde bol en spits werden hierbij volledig gedemonteerd en hersteld.

Burgemeester Bart De Wever: “Als Antwerpen de ‘kroon der steden van gansch Europe’ is, zoals Vondel ons toedichtte, dan zijn de obelisken de kroon van ons trotse stadshuis. Daarom dat ze tijdens de recente restauratie met zorg werden nagezien en hersteld. Ernstige roest had hun binnenwerk en verankering aangetast. Een nieuwe structuur van rood koper en roestvrij staal maakte de obelisken klaar voor de toekomst, alle andere onderdelen werden grondig gerestaureerd en de spitsen werd opnieuw met bladgoud verguld. Nu de twee obelisken weer naast elkaar pronken, is het stadhuis alvast klaar voor een prachtige zomer.”

In de mediagalerij staan de foto's van de obelisk tijdens het onderzoek en de herstelling. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Johan Vermant

Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.