Heraanleg publieke ruimte Slachthuiswijk gestart

Heraanleg publieke ruimte Slachthuiswijk gestart

Dinsdag 6 februari 2024

Vandaag is de heraanleg van het eerste deel van de publieke ruimte in de Slachthuiswijk gestart, in het gebied rond de toekomstige Kalverwei en de slachthuishallen. De wijk krijgt een groener karakter door bestaande bomen maximaal te behouden, nieuwe toekomstbomen alle ruimte te geven, en diverse mixen van heesters, vaste planten, kruiden, grassen en bloemen aan te planten. Autoluwe speel-, sport- en ontmoetingsruimtes zullen de nieuwe en bestaande delen verbinden. Als alles vlot verloopt, zijn de werken aan de publieke ruimte tegen de zomer van 2025 afgerond.

De Damwijk in Antwerpen-Noord is in volle verandering en wordt herontwikkeld tot een plek voor wonen, diensten, recreatie en bedrijvigheid. In februari 2020 is een ontwerpteam aangesteld voor de publieke ruimte in het gebied. Die omvat deels de bestaande publieke ruimte in de Slachthuiswijk en deels nieuwe publieke ruimte binnen de geplande herontwikkeling.

Schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder: “Vandaag starten de werken aan de heraanleg van het eerste deel van de publieke ruimte in de Slachthuiswijk. Het project van bijna 40.000 m² groene ruimte zal een enorme impuls aan het gebied geven. De nieuwe Twee Stierenstraat wordt de nieuwe entree van de wijk; het nieuwe Vetten Osplein de ‘huiskamer’ van de wijk en de nieuwe Kalverwei een landschappelijk buurtpark. Zo evolueert deze site naar een volledig nieuw en vooral sterk vergroend en gezellig stadsdeel. Het is meteen de eerste concrete stap in de realisatie van Ringstad, misschien wel het meest uitdagende stadsontwikkelingsproject in decennia of zelfs eeuwen!”

Nieuwe autoluwe speel-, sport- en ontmoetingsruimtes

Als eerste deel wordt nu de buurt rond de slachthuishallen en de toekomstige Kalverwei heraangelegd.

  • De nieuwe Twee Stierenstraat wordt de nieuwe entree van de wijk, een ruime hoofdstraat met een groene uitstraling. De fiets- en voetpaden zijn gescheiden van de rijbaan door een groene berm. In de straat zal men kunnen parkeren onder een dubbele bomenrij. Het kruispunt met de Slachthuislaan wordt volledig conflictvrij, met een extra afslagstrook vanaf het noorden, bredere fietspaden en ruimere wachtplaatsen voor fietsers.
  • De Lange Lobroekstraat wordt een woonstraat, met een brede groenstrook met ontmoetingsplekken. De aangrenzende Mouterijsteeg wordt ingericht als woonerf. Er komen bomen bij, en een extra verkeersplateau als snelheidsbeperkende maatregel.
  • Het nieuwe Vetten Osplein wordt de ‘huiskamer’ van de wijk met plek voor een markt, buurtfeest of muziekevent op maat van de wijk. Er komen terrassen voor de horecazaken, een speelfontein, een sportveld en speelaanleidingen omzoomd door bloemrijke lindes.
  • De nieuwe Kalverwei wordt een landschappelijk buurtpark met schaduwrijke plekken, speel- en sportplekken. De naastgelegen Weilandstraat wordt een doodlopend woonerf met parkeren langsheen de bebouwing, zodat de Kalverwei één doorlopende groene ruimte vormt. Aan de overgang van de Kalverwei naar het Vetten Osplein is ruimte voorzien voor een permanent kunstwerk.
Story image

Heraanleg in vijf fases

De werken zullen in grote lijnen in vijf verschillende fases worden uitgevoerd, die deels gelijktijdig lopen. Onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden zal dat gebeuren volgens onderstaande timing.

  • Fase 1: oktober 2023 - februari 2024: Deze fase is bijna afgerond. Het zijn de voorbereidende nutswerken in de Lange Lobroekstraat, Mouterijsteeg, Lange Slachterijstraat, Korte Slachterijstraat en Korte Lobroekstraat door Water-link.
  • Fase 2: februari 2024 - oktober 2024: Als eerste werk wordt de ondergrondse waterbuffer aangelegd, evenals de Twee Stierenstraat als de nieuwe hoofdtoegang tot de wijk, en de ondergrondse basis voor de Hallenparking (tussen de slachthuishallen en de Slachthuislaan).
  • Fase 3: april 2024 - september 2024: Vanaf april van dit jaar wordt de regenwaterafvoer aangelegd, net zoals het kruispunt van de Twee Stierenstraat met de Slachthuislaan, en de omgeving daarrond.
  • Fase 4: juni 2024 - maart 2025: Tegen de zomer start de heraanleg van de Lange Lobroekstraat, en de aanleg van het nieuwe Vetten Osplein en zijn zijstraten.
  • Fase 5: november 2024 - zomer 2025: Tot slot volgt vanaf dit najaar de aanleg van de Kalverwei en de Weilandstraat, tot aan de zomer van 2025.

Impact op de buurt

Tijdens de verschillende werffases is er onvermijdelijk een impact op de buurt. Midden januari vond een infomoment plaats waarop elke werffase werd toegelicht. Op de website www.agvespa.be/slachthuiswijk#werfinfo is steeds de laatste info te vinden. Buurtbewoners krijgen bij belangrijke fasewissels een brief in de bus. Ze kunnen zich ook abonneren op de digitale nieuwsbrief Slachthuiswijk, waarin al het nieuws over de heraanleg wordt gebundeld. Dat kan via de link www.agvespa.be/schrijf-je-in-voor-onze-nieuwsbrief.

Meer informatie

AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, coördineert het project. Aannemer Aertssen voert de werken uit. Meer info over het stadsproject Slachthuissite – Noordschippersdok – Lobroekdok staat op www.agvespa.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Ringstad

Met de start van de heraanleg van de publieke ruimte in de Slachthuiswijk wordt een eerste concrete stap gezet richting de Ringstad, een ambitieus stadsvernieuwingsprogramma langs de Ring. Aan de randen van de zeven Ringparken worden nieuwe levendige stadsdelen gerealiseerd die voor de verbinding zullen zorgen tussen de bestaande wijken en de nieuwe parken. Hier gaat het om de rand van het toekomstige Ringpark Lobroekdok.


In de mediagalerij staan de twee toekomstbeelden uit dit persbericht, en een overzichtsplan. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Stadsontwikkeling
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.