Groenenhoek Sport lanceert CP+ ploeg voor spelers met motorische beperking
Koninklijke Groenenhoek Sport is de eerste reguliere voetbalclub in de provincie die een CP+ werking opstart, met steun van Sporting A: een voetbalploeg voor mensen met een motorische beperking. Dankzij deze nieuwe ploeg krijgen kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking als gevolg van cerebrale parese, een hersenbloeding, herseninfarct, hersentumor, of motorische problemen na coma de kans om op een structurele en competitieve manier voetbal te beleven.
Volwaardige integratie binnen clubwerking
De CP+ ploeg is niet zomaar een losstaand project, maar maakt integraal deel uit van de clubstructuur van K. Groenenhoek Sport. Deze bewuste keuze zorgt ervoor dat inclusie geen loze belofte blijft, maar een realiteit wordt binnen de dagelijkse werking van de club.
De vraag om CP+ voetbal in Antwerpen op de kaart te zetten kwam van Voetbal Vlaanderen, dat via het initiatief ‘t Stad Sjot lokale clubs aanmoedigt om werk te maken van een meer toegankelijk en inclusief sportaanbod. Groenenhoek Sport ging met enthousiasme op het voorstel in en kreeg daarbij de steun van Sporting A.
Antwerpse pionier sluit aan bij groeiend netwerk
Met de opstart van de CP+ ploeg sluit Groenenhoek Sport zich aan bij een beperkt, maar groeiend netwerk van voetbalinitiatieven voor spelers met een fysieke beperking. In Vlaanderen zijn er momenteel 11 andere organisaties die CP+ voetbal aanbieden. Daarmee positioneert Groenenhoek zich als een pionier in Antwerpen en onderstreept de club dat sport voor iedereen toegankelijk kan zijn - mits visie, begeleiding en engagement.
Andere initiatieven tonen de weg
In de provincie Antwerpen bestaan er al enkele initiatieven die voetbal voor mensen met een beperking mogelijk maken, al hebben die vaak een andere focus. Zo biedt Wapper in Merksem G-voetbal aan voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, met de nadruk op recreatief voetbal. G-sport Vorselaar, aan de rand van de provincie, richt zich op spelers met een fysieke beperking, mensen met een verstandelijke beperking of autisme - zonder gebruik van een rolstoel. Met de CP+ ploeg van Groenenhoek komt daar nu ook een specifiek aanbod bij voor spelers met een motorische beperking na hersenletsel, met ruimte voor zowel recreatie als competitieve ambitie.
Stijn De Rooster, schepen voor sport: “Het zou een gemiste kans zijn om zo’n warm en waardevol initiatief niet in de kijker te zetten. Voetbal wordt wel vaker bestempeld als de belangrijkste bijzaak ter wereld, maar voor deze meisjes en jongens kan het echt een wereld van verschil betekenen om niet aan de zijlijn te blijven staan. Tonnen respect en dankbaarheid voor Koninklijke Groenenhoek Sport om hen op een gezonde en kwaliteitsvolle manier de kans te geven om zich helemaal uit te leven op een voetbalveld. Deze CP+ werking strookt helemaal met de ambitie van Sporting A om te ijveren voor een breed en inclusief aanbod zonder drempels zodat iedereen, binnen zijn of haar mogelijkheden, kan deelnemen aan sportactiviteiten.”
Jeugdvoorzitter Elke Oeyen van K. Groenenhoek Sport: “Voetbal is kansen geven. Ook Antwerpse jongeren met cerebrale parese of andere fysieke beperkingen hebben talenten, en genieten van zelf voetbal spelen. Daarom bieden wij hen dat met veel plezier aan!”
Over ‘t Stad Sjot: voor een sterker, inclusiever Antwerps voetbal
Het initiatief kadert binnen het bredere project ‘t Stad Sjot, dat eind 2016 het levenslicht zag. 24 Antwerpse voetbalclubs met een gestructureerde jeugdwerking ondertekenden toen een charter waarin ze zich engageerden tot samenwerking rond enkele grote uitdagingen binnen het Antwerpse voetbal - waaronder inclusie, sociale betrokkenheid en kwaliteitsvolle jeugdwerking.
De samenstelling van ‘t Stad Sjot evolueerde de afgelopen jaren. Nieuwe clubs zoals Berchem Sport, Rapid Deurne, Deurne OB en SV Groenendaal vervoegden het project, terwijl sommige clubs fuseerden of hun werking stopzetten. Vandaag telt het netwerk 25 clubs, waaronder grote namen als Antwerp en Beerschot.
Door projecten zoals CP+ op te starten, geven clubs als Groenenhoek concreet invulling aan de ambities van ‘t Stad Sjot: voetbal inzetten als sociaal bindmiddel en als platform voor gelijke kansen, ongeacht achtergrond of beperking.
Toegankelijk Antwerpen
Op de website www.toegankelijkantwerpen.be bundelt de stad alle toegankelijkheidsinformatie voor Antwerpenaren en bezoekers met en zonder beperking, gaande van beleid tot aanbod en dienstverlening, tips en tricks, nieuws en inspiratie.