Groeicijfers voor Antwerps toerisme in 2021

Groeicijfers voor Antwerps toerisme in 2021

Volledig operationele cruiseterminal aan Het Steen ontvangt eerste passagiers

Na twee moeilijke jaren als gevolg van de uitbraak van de coronapandemie kan de Antwerpse toeristische sector opnieuw groeicijfers voorleggen. Die groei komt terug in alle aspecten van het toerisme zoals horeca, toeristische attracties en musea, touraanbieders en gegidste wandelingen. Zowel het dag- als het verblijfstoerisme profiteren van die trend. De stad mikt met de organisatie van een aantal grote evenementen en heropeningen in de loop van 2022 op een verderzetting van die positieve evolutie.

Dagtoerisme

Op basis van mobiele datatellingen werden in 2021 in totaal zo’n 6,8 miljoen dagtoeristen geteld, dat is evenveel als in 2020. Tegenover 2019, het laatste normale jaar voor de uitbraak van de pandemie, liggen de cijfers nog wel lager. ​

​Het herstel van het dagtoerisme vond vooral plaats vanaf de zomer, en viel samen met de versoepelingen in de horecasector. Ook in het najaar van 2021 was er een piek, waarbij december, mede door de extra week kerstvakantie en een grote toeloop van Nederlandse toeristen, voor het hoogste aantal dagtoeristen zorgde. Die positieve trend van het aantal dagjestoeristen van het najaar 2021 zet zich dit jaar verder. Tijdens de maand januari werden enkele weekends opgetekend met een zelfde aantal dagtoeristen als voor de start van de coronapandemie in 2020.

76,8% van de dagtoeristen zijn afkomstig uit het binnenland, wat het belang van de Belgische markt in de verf zet. Wat de internationale markt betreft is 73,2% van de buitenlandse dagtoeristen afkomstig uit Nederland. Onze andere buurlanden hebben een beperktere rol, 7,6% kwam uit Frankrijk en 5,6% uit Duitsland.

Schepen voor toerisme Koen Kennis: “De directe buurlanden zijn voor het toerisme in Antwerpen zeer belangrijk. De reisbeperkingen van de afgelopen twee jaar zijn weliswaar opgeschort, maar spelen wellicht nog mee in de hoofden. De Nederlanders hebben de weg terug naar ’t stad al gevonden, en we werken momenteel aan leuke campagnes om ook onze andere buren opnieuw zo snel mogelijk terug naar Antwerpen te krijgen.”

Verblijfstoerisme

Op basis van de officiële cijfers van de FOD Economie werden er in 2021 1,1 miljoen overnachtingen geregistreerd, 27% meer dan in 2020. Die stijgende trend werd vooral waargenomen in het najaar, met als uitschieter de maand oktober, goed voor 158.460 overnachtingen.

Schepen Koen Kennis: “Ik denk dat we hier de effecten zien van de campagnes en acties die we voerden om het binnenlands toerisme te stimuleren, zoals de introductie van de digitale munt Antwerp UCoin.”

In 2019 waren Belgen goed voor 35,8% van alle overnachtingen terwijl dit in 2021 steeg tot 54,5%. Bij de internationale bezoekers waren de Nederlanders weer het talrijkst, met 42,1% van het totaal van alle internationale overnachtingen. Gevolgd door Duitsland (12,8%) en Frankrijk (8,4%).

De stijging van het aantal verblijfstoeristen vertaalde zich ook naar een gemiddelde hotelkamerbezettingsgraad van 39,4%, een stijging van 11,4% tegenover 2020. De bezettingsgraad lag, dankzij enkele grote events zoals de World Choir Games en de World’s 50 Best Restaurants, het hoogst in de maand oktober, met 70,3%. De gemiddelde hotelkamerdagprijs kwam opnieuw op het niveau van het najaar van 2019 met respectievelijk 87,93 euro, een stijging met 7,31 euro ten opzichte van 2020. De duurste maand was december, met 101,99 euro.

Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Association: “ In het laatste kwartaal van 2021 merkte we een voorzichtig positieve evolutie in onze cijfers, wat duidt op een herstellende hotelmarkt. Vooral de recreatieve markt lijkt goed te herstellen en ook de komende jaren verwachten we deze sector verder te zien groeien. Deze positieve tendens maakt Antwerpen aantrekkelijk als belevingsbestemming. De opening van het KMSKA is hier dan ook de absolute kers op de taart. De zakelijke markt blijft echter nog achter en we verwachten dat dit herstel langer op zich zal wachten. Door de pandemie werden digitale alternatieven voor meetings en conferenties populairder, waardoor de cijfers van het zakelijk toerisme serieus zijn gedaald. Hopelijk mogen de grote congressen, evenementen en culturele activiteiten doorgaan zoals gepland. We zien alleszins dat de organisatoren er zelf terug zin in hebben en dat er terug volop geboekt wordt.”
Schepen Koen Kennis: ‘"In 2022 openen in Antwerpen 2 hotels die mikken op het luxesegment, Sapphire House Antwerp in de Handelsbeurs en Botanic Sanctuary Antwerp in het Elzenveld. Dat ontbrak nog in ons ruim aanbod. Met die blikvangers zal onze stad een nieuw bezoekerspubliek aanboren."

Attracties

Volgens cijfers van de Bezoekersbarometer, een tool die de bezoekcijfers van 25 Antwerpse attracties bevat, steeg het museumbezoek met 22,2% ten opzichte van 2020. Ook de kerken kregen 46% meer bezoekers ten opzichte van het jaar voordien, onder meer dankzij de heropening van de kathedraal. Ondanks de verstrengingen slaagden musea en kerken erin om sterke cijfers te behalen in 2021. Tot de topfavorieten van het publiek behoorden het MAS, het Middelheimmuseum en het Rubenshuis. Ook de kleinere musea deden het goed: Museum De Reede noteerde een stijging van 221% tegenover 2020 en het Letterenhuis een stijging van 136%. De heropening van het MoMu trok 44.172 bezoekers aan.

Rondleidingen

Sinds vorig jaar worden stedelijke rondleidingen via het online boekingsplatform Experience Antwerp aangeboden. In totaal werden er 2623 rondleidingen geboekt. Rondleidingen van de Antwerpse stadsgidsen waren het populairst, gevolgd door die in het MoMu en het Middelheimmuseum. De meeste van die rondleidingen vonden plaats in oktober en november.

Bezoekerscentra

Aan de toeristische bezoekerscentra van Visit Antwerpen passeerden in totaal 143.701 bezoekers. Een stijging van maar liefst 54% tegenover 2020. Het Steen, dat in oktober opende, is meteen goed voor één derde van alle bezoeken en nog voor het jaareinde hadden maar liefst 7861 betalende bezoekers het interactief beleefparcours The Antwerp Story bezocht. De best verkochte producten in die centra zijn voornamelijk wandelgidsen waaronder de ATV Wandelrally, de Chocolade-en Pateekespas, Expedia A Kinderspeurtocht en de historische wandelgids. Deze buitenactiviteiten bleken voor veel bezoekers een ideale activiteit tijdens een coronajaar. Ook de Antwerp CityCamping op Linkeroever (voorheen Camping De Molen) kende wellicht om die reden een sterk eerste jaar, ondanks een kwakkelzomer: 15.500 bezoekers.

Schepen Koen Kennis: “Met de opening van de nieuwe camping op Park Middenvijver (Linkeroever) in 2024 zal de stad nog beter kunnen inspelen op deze groeimarkt.”

City Cards

Vorig jaar werden in totaal 2490 Antwerp City Cards verkocht, een stijging van 65,5% tegenover 2020. 65% van die kaarten werd online verkocht en de meest populaire kaart was die van 48-uren. Antwerpen bewijst hiermee een meerdaagse bestemming te zijn voor veel bezoekers.

Eerste cruise aan nieuwe ponton

Het afgelopen cruiseseizoen had zwaar te lijden onder corona, heel wat zee-en riviercruises werden geannuleerd als gevolg van internationale reisbeperkingen. De stad ontving uiteindelijk 213 riviercruises en 5 zeecruises, die samen 36.500 passagiers meebrachten.

Dit jaar verwacht de stad 24 zeecruises, goed voor bijna 18.000 passagiers. Van deze 24 geplande aanlopen zijn er 6 schepen die voor de eerste keer in Antwerpen aanmeren.

​De Bolette van Fred. Olsen Cruise Lines bijt vandaag de spits af. Haar passagiers krijgen de primeur om voor het eerst gebruik te kunnen maken van de volledig operationele cruiseterminal, inclusief toegang via het statige Steen. De Bolette zal in 2022 vier keer in Antwerpen aanmeren. Het schip is 238 meter lang, kan 1338 passagiers vervoeren en heeft een 615 koppige bemanning aan boord. Het schip is vorig jaar volledig gerenoveerd en maakte op 16 augustus 2021 haar intrede terug in de vaart. November vorig jaar was ze voor de eerste keer in Antwerpen.

Naast de zeecruises, zullen er ook 626 riviercruises in Antwerpen aanmeren, waarbij we meer dan 105.000 passagiers verwelkomen.

Vooruitzichten 2022

In 2022 blijft de stad verder inzetten op het aantrekken van internationale citytrippers, meerdaagse congressen en evenementen uit uiteenlopende sectoren. Antwerpen heeft dit jaar alvast heel wat op de planning staan.

Wielerfanaten verzamelen begin april in de binnenstad voor de start van de Ronde van Vlaanderen. Nadien landt Space - The Human Quest, de grootste ruimtevaart expo van Europa, in Antwerp Expo. In mei zullen miljoenen ogen gericht zijn op het Sportpaleis waar duizenden e-sport fans zich verzamelen voor het WK Counterstrike.

Schepen Koen Kennis: “Naast de miljoenen fans die het WK online zullen volgen, verwachten we zo’n 50.000 bezoekers, waarvan de helft van over de grens. Daar zullen naar verwachting zo’n 10.000 toeristen bij zitten die overnachting nodig hebben. Ook de taxisector zal hier ongetwijfeld baat bij hebben.”

Blikvangers tijdens de zomermaanden zijn de heropening van het Antwerpse stadhuis, wat gepaard zal gaan met het nodige feestgedruis. Tijdens de zomer meren ’s werelds grootste zeilschepen aan voor de Tall Ships Races en viert Antwerp Pride zijn vijftiende verjaardag. Ook de 3 geplande edities van Tomorrowland 2022 zullen naar gewoonte resulteren in een groot aantal boekingen van verblijfstoeristen. ​

Op 25 september opent het Koninklijk Museum Voor Schone Kunsten Antwerpen na jaren weer de deuren. Na een restauratie van 11 jaar is dit prachtige kunstmuseum helemaal klaar om weer bij de Europese top aan te sluiten. Ook het MoMu zal vanaf eind september opnieuw volledig toegankelijk zijn na noodzakelijke aanpassingen.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis

Copyright headerbeeld: stad Antwerpen

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.