Skip to Content
Gloriantlaan als groene toegangspoort tot Sint-Anneke Plage

Gloriantlaan als groene toegangspoort tot Sint-Anneke Plage

De stad heeft het einde van de Gloriantlaan op Linkeroever heraangelegd. Vanaf nu bereikt de Antwerpenaar Sint-Anneke Plage via een ontharde en vergroende toegangszone.

De Gloriantlaan vormt een knooppunt tussen de Plage, de Schelde, de omliggende woonwijken en natuur. Daarom maakte de stad met de steun van de Vlaamse overheid en Agentschap voor Natuur en Bos van de zone aan het einde van deze baan een aantrekkelijke, ontharde en groene entree.

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “Het is zover. De toegangspoort van Sint-Anneke is klaar. Een groene oase om in te kuieren en te verblijven. Daarnaast kan je nu ook makkelijker én veiliger wandelen en fietsen naar de Plage. Ik hoop dat dit een startschot kan zijn voor de rest van Linkeroever. Want ook de Scheldeboorden willen we blauwer en groener.”

Ontharden en vergroenen

Voortaan is er een duidelijke visuele grens tussen de Gloriantlaan als straat en als toegang tot het Scheldepark. Vanaf daar is alles waterdoorlatend en komt er veel meer groen. In de plantenvakken zijn wadi’s en niveauverschillen voorzien om het water op te vangen en gecontroleerd af te voeren. Onder het asfalt zijn bovendien bufferbekkens voorzien om water te bufferen en vervolgens in de grond te laten infiltreren. Tussen het groen zijn comfortabele paden voor fietsers en voetgangers aangebracht, voorzien van nieuwe openbare verlichting. Het ijssalonde laanbomen en de twee bestaande parkings bleven behouden. Het busstation en het velostation werden verplaatst, en er is een laadpaal voor elektrische wagens voorzien. De lokale horeca blijft vlot bereikbaar voor bezoekers en toeleveranciers.

Verloop van de heraanleg

De heraanleg van de Gloriantlaan startte in oktober 2021. Eerst werd de riolering in de straat en de parking rechts op het einde van de Gloriantlaan onder handen genomen, inclusief de oostzijde van het kruispunt Thonetlaan/Gloriantlaan. Nadien volgde de heraanleg van het centrale plein ter hoogte van het ijssalon en de parking voor de manège. Als laatste werd nog de westzijde van het kruispunt Thonetlaan/Gloriantlaan aangepakt.

Dit najaar volgt nog de aanplant van de bomen en struiken.

Scheldeboorden Linkeroever

De heraanleg van de Gloriantlaan is een onderdeel van de heraanleg van de Scheldeboorden Linkeroever. Het is een voorloper die al gerealiseerd kon worden binnen de visie van het masterplan Sint-Anneke Plage. Hiervoor werden de voornaamste stakeholders waaronder de manège, buurtbewoners en de horeca nauw betrokken.

Meer informatie is te vinden op www.antwerpenmorgen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.


In de mediagalerij vindt u de foto's van de heraangelegde zone (bomen en struiken volgen dit najaar). Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, idee├źn, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.