Fototentoonstelling over de veranderingen in het Antwerpse straatbeeld tussen 1993 en 2023 

Fototentoonstelling over de veranderingen in het Antwerpse straatbeeld tussen 1993 en 2023 

Vandaag opende stad Antwerpen de fototentoonstelling ‘De afgelegde weg. Antwerpen 1993 – 2023’. Ze toont hoe het straatbeeld in de 19de-eeuwse gordel van Antwerpen evolueerde tussen 1993 en 2023, en focust daarnaast op plekken waar de komende jaren verandering op til staat. Iedereen is welkom om de gratis expo te bezoeken, nog tot en met 3 november in het FelixArchief.  

In 1993 was Antwerpen Europese cultuurhoofdstad. Binnen het architectuurprogramma Open Stad realiseerden coördinator Pieter Uyttenhove en fotografen Hans Bol en Georges Charlier een tentoonstelling in het toen nog lege Sint-Felixpakhuis. Ze was opgesteld als een wandeling door het gebouw en bestond uit zwart-wit foto’s van buurten in de 19de-eeuwse gordel van de stad, het gebied binnen de huidige Leien. Naderhand werden de fotopanelen en bijhorende teksten aan het Fotomuseum geschonken. 

Volledig vernieuwd 

Vandaag, 30 jaar later, kan iedereen de eigenzinnige kijk van Uyttenhove, Bol en Charlier opnieuw ontdekken. De coördinator en fotografen van toen digitaliseerden de foto’s van 1993. Maar vooral, ze fotografeerden een deel van de reeks dit jaar volledig opnieuw, vanuit dezelfde gezichtspunten. Daarnaast voegden ze nieuwe beelden toe, van buurten die in de vorige editie nog niet of onvoldoende in beeld waren gebracht. Met al die ingrediënten is nu de nieuwe tentoonstelling gerealiseerd. 

Antwerps stadsbouwmeester Christian Rapp: “Naast een waardevol artistiek werk is deze tentoonstelling ook een document van 30 jaar stadsontwikkeling. Ze brengt de transformatie van het stedelijk weefsel in beeld. De tentoonstelling werpt ook een blik op de plekken die de volgende 30 jaar nieuwe ontwikkelingen zullen ervaren.” 

Uniek fotodocument 

De tentoonstelling omvat in totaal 120 foto’s en een interactieve kaart waarop bezoekers de locaties van de verschillende foto’s terugvinden. Ze bestaat uit drie delen: 

 • In het eerste deel ontdekt men dertig van de gedigitaliseerde foto’s die de 19de-eeuwse gordel van 1993 weer tot leven wekken. 
 • Het tweede deel bestaat uit dertig andere foto’s uit 1993, telkens gekoppeld aan een nieuwe foto die de huidige situatie weergeeft. Ze bieden een unieke kijk op de veranderingen die Antwerpen de afgelopen 30 jaar heeft gekend. Van verdwenen fabrieken, winkels en cafeetjes tot nieuwe woontorens, straten en pleintjes. Het sociale, culturele en economische leven van de stad blijft in beweging. 
 • 30 foto’s van gebieden die nu of binnenkort in verandering zijn, zoals de Slachthuissite, Nieuw Zuid en gebieden langs de Ring, vormen het laatste deel. Zij werden nu vastgelegd voor toekomstige generaties. 

Praktisch 

 • Van donderdag 7 september tot vrijdag 3 november 2023  
 • FelixArchief, ingang Oudeleeuwenrui 29 
 • Elke dag open, behalve op maandagen 
 • Gratis 
 • Openingsuren  :
  • Dinsdag en woensdag: van 8.30 tot 16.30 uur  
  • Donderdag: van 13.30 tot 18.00 uur  
  • Vrijdag, zaterdag en zondag: van 10.00 tot 18.00  uur

Enkele voor- en nabeelden uit de fototentoonstelling zijn te vinden in de mediagalerij. Ze zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.