Feestelijke opening vergroende binnenplaats Jeugddienst Berchem

Stad Antwerpen neemt volop maatregelen die inspelen op de klimaatverandering. Maximaal vergroenen en ontharden om de hitte op de warmste dagen te temperen is een van de mogelijke oplossingen. Ook bij de heraanleg van de binnenplaats van de Berchemse Jeugddienst in de Lange Pastoorstraat werd er gekozen voor een klimaatvriendelijke oplossing. Deze groene binnenplaats wordt feestelijk geopend op zaterdag 20 april.

De binnenplaats van de jeugddienst was een volledig stenen vlakte. De stad heeft het terrein onthard en de historische bodemvervuiling gesaneerd. Er werden twee hemelwaterputten van 5.000 liter geplaatst en een handpomp die water voorziet voor de planten en dient als speelelement. Er werd voldoende ruimte voorzien om een boom te laten uitgroeien en er werden paadjes, zitbanken, natuurlijke speelaanleidingen en een samentuin aangelegd, zodat iedereen zich welkom voelt.  

Zo wordt de nieuwe binnenplaats een heuse buurttuin voor zowel de bewoners van het nabijgelegen woonzorgcentrum, de buurtbewoners van Woonhaven en de bredere buurt.

Schepen voor jeugd Jinnih Beels: "Het vergroenen van de binnenplaats van de Jeugddienst in Berchem gaat niet alleen over het creëren van een groene oase voor de jeugd, maar ook over het openstellen ervan voor de hele buurt. Het wordt een buurttuin waar iedereen van kan genieten, van jong tot oud, van het nabijgelegen woonzorgcentrum tot de bredere buurt. Want inzetten op vergroening is inzetten op gemeenschapsvorming.”

Buurtbewoners feesten mee

De buurtbewoners worden uitgenodigd op het openingsfeest op zaterdag 20 april 2024. Iedereen wordt vanaf 10 uur verwelkomd met een ontbijt en om 10u30 zal er een feestelijk moment zijn waarbij de nieuwe en vergroende binnenplaats heropend wordt.

De rest van de dag zal er heel wat te zien en te doen zijn in en rond de jeugddienst. In de Klauwaardstraat werken de buren aan hun groenstraat, de Lange Pastoorstraat zal die dag een speelstraat zijn met springkasteel en in de jeugddienst wordt kinderanimatie en een drankje voorzien.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Sarah Singh Woordvoerder schepen Jinnih Beels
Kris Gysels Districtsschepen voor dierenwelzijn, district Berchem

 

 

 

 

Samenleven & Welzijn Jeugd & Onderwijs
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.