Feest van de Vlaamse Gemeenschap in Antwerpse districten

Op dinsdag 11 juli is er weer een editie van Vlaanderen Feest, met spetterende optredens op de Grote Markt, maar ook alle Antwerpse districten organiseren festiviteiten voor het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Ze bieden een resem gratis activiteiten aan, inclusief muziek en kinderanimatie. De meeste van die evenementen vinden plaats in of vlak voor het weekend van 8 en 9 juli; Wilrijk bijt reeds op zaterdag 1 juli de spits af.

Wilrijk

Wilrijk trapt als allereerste district de festiviteiten af met een groot openluchtconcert op zaterdag 1 juli op de Bist. De toegang is zoals steeds gratis. De blikvanger van ‘Wilrijk Feest’ is dit jaar Mathias Vergels. De bekende acteur uit ‘Thuis’ brengt met zijn band ‘Het Goede Voorbeeld’ een mix van eigen werk en pophits. Vanaf 16 uur treden ook Reginald & De Bosbeesten en de folkband Rapalje op.

Meer info op www.wilrijk.be/zomer, klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke: Hans Ides, districtsschepen voor cultuur – Kristof Bossuyt, districtsburgemeester. Perscontact: Joost Claessens, tel. 0475 20 15 01, joost.claessens@antwerpen.be


Merksem

Merksem viert het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op vrijdag 7 juli in het Bouckenborghpark. Tijdens Merksem Feest Junior knutselen de jongste Merksemnaren gekke instrumenten en spelen ze waterspelletjes. Er is een bar en er staan eetkramen. ’s Avonds gaan alle stoelen aan de kant voor 'Merksem Zingt': iedereen kan meezingen met Vlaamse en internationale klassiekers.

Meer info op www.merksem.be/zomer. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke: Dominique Kums, districtsschepen voor feestelijkheden. Perscontact: Vachan Van Loock, tel. 0474 62 16 60, vachan.vanloock@antwerpen.be


Berendrecht - Zandvliet - Lillo

District Berendrecht-Zandvliet-Lillo viert Vlaanderen Feest op vrijdag 7 juli op de Solftplaats in Berendrecht. De avond start om 19 uur met een optreden van de Koninklijke fanfare 'Willen is Kunnen'. Daarna steelt Sam Goris de show, gevolgd door Mama’s Jasje: de Vlaamse popgroep die al meer dan 30 jaar Nederlandstalige parels brengt als ‘Doe het licht maar uit’ en ‘Als de dag van toen’. Een swingende dj-set zorgt voor de ideale afsluiter van deze muzikale avond. Daarnaast is er ook eten, drank en kinderanimatie.

Meer info via www.vrijetijdscentrumdeschelde.be - klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke: Rudi Sempels, districtsschepen voor cultuur en feestelijkheden. Perscontact: An Theunis, tel. 0476 96 82 03, an.theunis@antwerpen.be


Berchem

Berchem viert het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op zaterdag 8 juli vanaf 17 uur in park Het Prieel met een optreden van Jean et Les Flamands, vijf muzikale vrienden die Nederlandstalige muziek brengen. Een dj-set van dj Exo Fonz & Polly Vinyl sluit het feest af.  

Verantwoordelijke: Evi Van der Planken, districtsburgemeester. Perscontact: Hans De Bakker, tel. 0499 54 98 14, hans.debakker@antwerpen.be


Borgerhout

Op zaterdag 8 juli zet Bar Oost aan Spoor Oost feestelijk haar deuren open voor Vlaanderen Feest. Theatergezelschap Kip van Troje opent eerst al kakelend hun magische kapsalon en tovert de meest waanzinnige kapsels tevoorschijn. Ontdek daarna vers Antwerps talent tijdens een Open Mic. Afsluitend zullen opkomende en bekende Antwerpse rappers het publiek laten bouncen op hun beats en iedereen meenemen in een energieke muzikale ervaring. De samensteller van de avond, Yeboah Asiama, gaf alle artiesten de opdracht hun beste Nederlandstalige nummers boven te halen.
​Kandidaten voor de Open Mic kunnen nog inschrijvingen via: Chappdemic@gmail.com.  

Meer info op www.borgerhout.be.

Verantwoordelijke: Aïssatou Cissé, districtsschepen voor cultuur en feestelijkheden. Perscontact: Ben Duchateau, tel. 0491 96 67 72, ben.duchateau@antwerpen.be


Hoboken

Vlaanderen Feest wordt in Hoboken uitbundig gevierd met een heerlijke barbecue en een optreden van niemand minder dan Mama’s Jasje, op zaterdag 8 juli in park Sorghvliedt. De barbecue start om 18 uur en het gratis concert om 20 uur.

Meer info en inschrijven voor de barbecue op www.gravenhof.org, klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke: Tom De Boeck, districtsschepen voor cultuur. Perscontact: Dirk Wyns, tel. 0473 70 79 92, dirk.wyns@antwerpen.be


District Antwerpen

Het volledige weekend van 8 en 9 juli organiseert district Antwerpen het gratis openluchtfestival 'Feesten in het Stadspark' in het groene hart van de stad.

​Op zaterdag 8 juli kan je in het Stadspark dansen op de zomerse beats van Buscemi of helemaal uit de bol gaan met de plaatjes van Discobaar A Moeder, Nadiem Shah, One More Time DJ’s, Tomas De Soete & Turbo Dave, DJ Carlito en DJ Kobalt.

Zondag 9 juli geniet je van optredens van Yevgueni, Wim Soutaer, Pauline (Regi Academy), BLOND, Dries De Vis & De Belgen en Armanis Walking Jazz Band.
​Allerlei sportieve en feestelijke randanimatie zoals yoga, zumba, poëzie of petanque zorgen voor een goedgevulde dag. Ook kinderen halen hun hart op tijdens Feesten in het Stadspark met o.a. skate, dansworkshops, kidsdisco en springkastelen.

Meer info op www.feesteninhetstadspark.be

Verantwoordelijke: Charlie Van Leuffel, districtsschepen voor evenementen & feestelijkheden. Perscontact: Felix Lion, tel. 0498 64 79 33  09, felix.lion@antwerpen.be


Deurne

Ook dit jaar laat district Deurne het Feest van de Vlaamse Gemeenschap niet onopgemerkt voorbijgaan. Op zondag 9 juli om 17 uur zorgen De Romeo's voor de nodige sfeer en ambiance met een gratis optreden voor het districtshuis van Deurne (Maurice Dequeeckerplein 1). Daarnaast is er die dag ook de wielerwedstrijd 'Argenta Classic - 2 Districtenpijl Ekeren-Deurne', met aankomst op de Hooftvunderlei. Er is daar vanaf 12 uur een koerscafé met groot scherm en livestream, zodat wielerfanaten geen minuut van de wedstrijd moet missen. Rondom de Gallifortlei en de Frank Craeybeckxlaan is er een rommel- en feestmarkt en heel wat randanimatie.

Meer info: www.deurne.be - klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke: Philip Van Acker, districtsschepen voor feestelijkheden. Perscontact: Cindy Peustjens, tel. 0473 17 40 62, cindy.peustjens@antwerpen.be


Ekeren

Op zondag 9 juli kunnen Ekerenaars opnieuw genieten van koers én muziek tijdens de viering van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap.

De 'Argenta Classic - 2 Districtenpijl Ekeren-Deurne' voor heren en dames kent dit jaar zijn start in Ekeren. Na meerdere rondes in Ekeren trekt het peloton richting Deurne om daar evenveel rondes af te leggen. De wedstrijd U17 vindt volledig plaats op Ekers grondgebied.
​Iedereen die wil komen kijken is vanaf 10 uur welkom op het Kristus-Koningplein. Daar kunnen bezoekers met een drankje in de hand genieten van enkele Nederlandstalige optredens door Jarvin, Ontpopt en niemand minder dan Barbara Dex & Band.

Meer info over het feest en alle optredens op antwerpen.be. Meer info over de wielerwedstrijd op antwerpen.be.

Verantwoordelijken: Marc Elseviers, districtsschepen voor cultuur & erfgoed – Annemie Plompen, districtsschepen voor sport. Perscontact: Kelly Stark, tel. 0499 54 97 75, kelly.stark@antwerpen.be                                       


Het persbericht met het programma op 11 juli op de Grote Markt inclusief persuitnodiging voor de plechtigheden op het Schoonselhof volgt later.

Dirk Delechambre Woordvoerder stad Antwerpen
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.