Erfpachter gezocht voor kasteel Schoonselhof

Erfpachter gezocht voor kasteel Schoonselhof

Het historische kasteel Schoonselhof, op de gelijknamige parkbegraafplaats, heeft een nieuwe invulling nodig. AG Vespa zoekt daarvoor een gemotiveerde kandidaat, die ook de restauratie op zich neemt. Het gaat om een erfpacht van 50 jaar met mogelijkheid tot verlenging.  

Het kasteel Schoonselhof, omringd door een mooie geometrische slotgracht, bevindt zich centraal op de grens tussen Hoboken en Wilrijk. Het pand kent een rijke geschiedenis: de oudste nog bewaarde getuigenissen dateren uit de 16de eeuw, toen het dienst deed als buitenverblijf voor rijke kooplui en adellijke families.

​Sinds 1992 is het gebouw een beschermd monument.

Renovatie en nieuwe invulling ​

Om het pand in zijn voorname glorie te herstellen en activiteiten toe te laten in en rond het kasteel wil stad Antwerpen een nieuwe erfpachter aanstellen in opvolging van de intercommunale Pontes.

De toekomstige erfpachter zal het kasteel dus moeten restaureren en een nieuwe invulling geven. Belangrijk is dat die nieuwe bestemming zorgt voor een meerwaarde voor de omgeving, dat ze verzoenbaar is met het omliggende park én dat ze de erfgoedwaarde van het kasteel respecteert.

Schepen voor patrimonium en voorzitter van AG Vespa, Annick De Ridder: “In het Schoonselhof, ons eigen Père Lachaise, staat een eeuwenoud kasteel. Voor dit gebouw omgeven door een imposante slotgracht en middenin het park zoeken we een nieuwe erfpachter die uitbating en restauratie op zich neemt. Een nieuwe invulling, middenin het groen en op een volstrekt unieke en historische locatie zal zowel voor de stad Antwerpen als de districten Hoboken en Wilrijk een grote meerwaarde betekenen. Zo kan het kasteel de gelijknamige parkbegraafplaats nog meer cachet geven. Erfgoed een tweede leven geven garandeert immers een lang leven voor ons patrimonium.”

Procedure 

De stad geeft het kasteel in erfpacht voor een periode van 50 jaar, met mogelijkheid tot verlenging. Geïnteresseerden bieden onder gesloten omslag met uitgewerkt projectvoorstel. De biedingen worden beoordeeld op basis van dat voorstel, financiële haalbaarheid, bod en invulling.

Bieden kan tot 3 oktober 2024 om 11 uur. Meer informatie over de oproep en de voorwaarden staan op www.agvespa.be, klik hier voor de rechtstreekse link. 


Er staan foto's van het kasteel in de mediagalerij. Die zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.