Erfgoedverhalen over de Reuzenstoet van Borgerhout
Lancering Stadskroniek op 7 december
Dit najaar lanceert ErfgoedLab weer een aantal Stadskronieken: erfgoedverhalen over Antwerpen en de Antwerpse districten, verzameld en geschreven door een groep bewoners of een vereniging. Op 7 december verschijnt de Stadskroniek "Lang leve de Reuskens". Of hoe tradities springlevend kunnen blijven over de Reuzenstoet van Borgerhout.
In 1712 ging in Borgerhout voor het eerst een Reuzenstoet uit. Vandaag zijn de Reuskens nog steeds razend populair. Hoe ze deze oude traditie in Borgerhout springlevend weten te houden, staat te lezen in een nieuwe Stadskroniek: “Lang leve de Reuskens. Hoe de Reuzenstoet al 300 jaar blijdschap brengt in Borgerhout”.
Dat de Borgerhoutse Reuzenstoet na meer dan 300 jaar nog steeds zoveel mensen beroert, is geen toeval maar het gevolg van welbewuste keuzes. Zoals Borgerhout veranderde, zo veranderde ook de Reuzenstoet. “De Reuskens van Borgerhout slagen erin om erfgoed van iedereen en voor iedereen te maken” loofde de jury van de Ultimas.
Deze Stadskroniek toont de geschiedenis van de Reuskens en de Reuzenstoet van gisteren en vandaag. Hoe slaagden de mensen achter de Reuzenstoet erin om in het superdiverse Borgerhout van een eeuwenoude traditie opnieuw een levendig gemeenschapsgebeuren te maken?
Het boek wordt aan het brede publiek voorgesteld op 7 december om 20 uur in het districtshuis van Borgerhout en is te koop vanaf 8 december, oa in de Borgerhub of via reuskens.be. Op het Warm Winterfeest in Borgerhout op 9 december signeert een Reuske tussen 11 en 12 uur in de Borgerhub.
Vriendenboek
Een belangrijk aspect in de vernieuwde reuzenstoet is het project ‘Maak Je Eigen Reus’. De voorbije 12 jaar zijn niet minder dan 100 nieuwe reuzen gebouwd, met stuk voor stuk een uniek verhaal. Deze verhalen werden gebundeld in Het Grote Vriendenboek van de Reuskens. Een boek op A2 formaat, bovenop de stadskroniek! Vanaf 9 december is het te bezichtigen voor iedereen op 5 locaties in Borgerhout: in de BorGerHub, het districtshuis van Borgerhout, Bib Vrede, het Werkhuys en bij SAAMO op de Turnhoutsebaan.
Stadskronieken zijn erfgoedverhalen over Antwerpen en de Antwerpse districten. Ze zijn verzameld en geschreven door een groep bewoners of een vereniging. In een Stadskroniek tekenen zij zelf een stukje stadsgeschiedenis op. Ze gaan daarvoor op zoek naar erfgoed en historische of actuele informatie, ze nemen interviews af en schrijven samen hun verhaal. Daarbij krijgen ze steun van ErfgoedLab Antwerpen.
Wannes Verbist
Nadia De Vree