Emissie-inventaris broeikasgassen: Antwerpen op koers om klimaatdoelstellingen te halen

Lancering 'klimaatdashboard' om voortgang klimaatbeleid verder op te volgen

Maandag 23 september 2024

Stad Antwerpen wil samen met haar inwoners en bedrijven de uitstoot van broeikasgassen verminderen, om zo de impact van de klimaatverandering te beperken. Deze uitstoot volgt ze jaarlijks op via een emissie-inventaris. De nieuwste emissie-inventaris toont aan dat Antwerpen op koers zit om de vooropgestelde klimaatdoelstellingen te halen. De ambitie is een reductie met 50% à 55% tegen 2030 ten opzichte van de uitstoot in 2005. De laatste emissie-inventaris, van 2022, laat zien dat de uitstoot nu op -31,6 % zit.

In 2009 sloot Antwerpen zich aan bij het Burgemeestersconvenant, een initiatief van de Europese Commissie, waarbij steden zich engageren om de CO2-uitstoot op hun grondgebied met 20% af te bouwen tegen 2020, vergeleken met het referentiejaar 2005. Die doelstelling werd ruimschoots behaald. De huidige ambitie van stad Antwerpen is om de CO2-uitstoot te halveren tegen 2030, en in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Via de emissie-inventaris rapporteert de stad jaarlijks over de evolutie van de uitstoot van broeikasgassen (CO2, CH4 en N2O) op haar grondgebied voor een aantal sectoren. Het gaat om huishoudens, handel & diensten (zoals winkels, kantoorgebouwen, hotels, restaurants, scholen en zorginstellingen), transport en de industrie, en energieproductie die niet onder het Europees emissiehandelssysteem (ETS) valt. De huidige cijfers zijn de meest recente, gevalideerde gegevens en hebben betrekking op de werkelijke uitstoot in het jaar 2022.

Huishoudens, stedelijke diensten en lichte industrie

De totale uitstoot van broeikasgassen in 2022 op Antwerps grondgebied bedroeg 2.417 kiloton. Dat is 1.115 kiloton minder dan in 2005. De sector transport wijzigt bijna niet. Maar vooral in de huishoudens (-46%), bij de stedelijke diensten en vloot (-46%) en in de (niet-ETS) industrie (-57%) zien we een grote daling ten opzichte van 2005. Ook de sector handel en diensten tekent een significante daling op: -28 %.

In alle sectoren vond er een verschuiving van fossiele brandstoffen naar minder CO2-intensieve brandstoffen plaats. Zo is het gebruik van gas en stookolie met 28,5% gedaald en dat van kolen en zware stookolie bijna volledig gestopt (-91% en -96%). De laatste wijziging van de politiecodex voorziet ondertussen een volledige verbod op het verbranden van steenkool. Het lager energieverbruik zien we vooral bij de huishoudens (-34%), wat opmerkelijk is aangezien er in 2022 63.000 méér inwoners zijn in Antwerpen vergeleken met 2005.

Story image

Transportsector

Voor de sector transport is er amper een daling te noteren in vergelijking met 2005 (-0,8%). De sterke daling die werd genoteerd voor het coronajaar 2020, waarin als gevolg van de lockdown en reisrestricties het transport met 18% afnam, kon niet voortgezet worden.

Lokale productie van elektriciteit groener

De productie van wind- en zonne-energie blijft elk jaar toenemen. Er werd in 2022 26% meer elektriciteit geproduceerd door windturbines ten opzichte van 2021. In 2022 werd er ten opzichte van het jaar ervoor 16.299 kW vermogen bijgeplaatst aan zonnepanelen, de totale zonneproductie steeg opnieuw met 16%. Dat maakt dat ondertussen al 90% van de lokaal geproduceerde energie hernieuwbaar is.

Hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind, biogas, afval en stortgas produceren nu al 21% van de totale elektriciteitsvraag in Antwerpen.

Inspanningen nodig richting 2030

Ondanks deze mooie resultaten blijft het een uitdaging om de ambitie voor 2030 te halen, een reductie van minstens 50% ten opzichte van referentiejaar 2005. Om dit doel te halen zal Antwerpen verder inzetten op duurzame stadsontwikkeling, onder meer door de uitrol van een stedelijk warmtenet. Ook het vergemakkelijken en stimuleren van lokale energieproductie uit zon en wind en lokaal energiedelen, het promoten van openbaar vervoer en auto- en fietsdelen, en de elektrificatie en verduurzaming van (deel)vervoersmiddelen en van het stedelijk wagenpark blijven enkele van de vele maatregelen waartoe de stad zich engageert. Daarnaast zet Antwerpen zich in om Linkeroever versneld klimaatneutraal te maken, als deelnemer aan de 'Europese missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden'.

Tatjana Scheck, schepen voor leefmilieu: “De geboekte resultaten geven aan dat al onze inspanningen om gezinnen en bedrijven te helpen met het verduurzamen van hun energievoorziening de nodige vruchten afwerpen. Dat moedigt aan om op de ingeslagen weg verder te gaan. Om de Antwerpenaar transparant te informeren over de voortgang in ons klimaatbeleid lanceren we vandaag ook een 'klimaatdashboard'. Via indicatoren, grafieken en bijkomende toelichting geeft dat aan welke vorderingen we maken. Zo kan in het dashboard het aantal geplante bomen, ontharde ruimte, bijkomende regenwateropvang of aantal deelwagens opgevolgd worden. Dit dashboard moet ons bij de klimaatles houden, en ons indien nodig aanzetten om bij te schakelen.”

Meer info

De emissie-inventaris stad Antwerpen 2022 is te downloaden op https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/emissie-inventaris/ (Media & Nieuws).

Het nieuwe klimaatdashboard is te bekijken op https://stadincijfers.antwerpen.be/klimaatdashboard.


In de mediagalerij staat de grafiek uit dit persbericht. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Klimaat & Groen
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.