Eerste publieke laadpalen van TotalEnergies zijn geplaatst

De eerste publieke laadpalen voor elektrische wagens van TotalEnergies in Antwerpen zijn geplaatst. De stad sloot hiervoor recent een overeenkomst af met het bedrijf. Burgers kunnen onder bepaalde voorwaarden een aanvraag indienen voor een paal in hun buurt.

Het gebruik van de elektrische wagen wordt steeds populairder. Stad Antwerpen heeft daarom sinds september een concessieovereenkomst voor de uitbreiding van de publieke laadinfrastructuur. TotalEnergies plaatst gedurende twee jaar alle nieuwe elektrische (snel)laders op het stedelijk grondgebied. Tot 2034 zijn zij ook verantwoordelijk voor de technische en commerciële exploitatie van het door hen geplaatste netwerk van openbare laadstations. Alle laadpunten leveren groene stroom uit Belgische offshore windenergie. Daarnaast worden in de parkeervakken aan de nieuwe laadpalen sensoren van Geosparc voorzien, waarmee de stad de bezetting in realtime kan monitoren. ​

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Dankzij deze overeenkomst kunnen we snel inspelen op de reële nood aan laadinfrastructuur. We werken momenteel de bestaande lijst met een 600-tal aanvragen weg, waarvan we sommige bundelen. Wat niet verandert, is dat we ons houden aan het principe ‘paal volgt wagen’. Oplaadpunten plaatsen we daar waar er een concrete vraag is. Wat we zeker willen vermijden is een wildgroei, dat zou enkel weerstand oproepen.”

Eerste laadpalen van TotalEnergies zijn geplaatst

In Antwerpen zijn er momenteel 428 laadpunten waarvan 156 op het openbaar domein, 207 in (buurt)parkings en 65 in park-and-rides. Daarnaast zijn er 11 snelladers op het openbaar domein en 6 in de park-and-rides. Hiermee kan je een batterij gemiddeld op een half uur volledig opladen. Gebruikers vinden een overzicht van alle laadpalen op de website van Slim naar Antwerpen: https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/auto-taxi/opladen-van-elektrische-autos.

De eerste vijf laadpalen van TotalEnergies zijn begin februari geplaatst, waarvan drie in Ekeren (Veltwijcklaan, Kloosterstraat en Paardenbloemlaan), één in Deurne (Van Notenstraat) en één in Borgerhout (Berchemlei).

Digitale aanvraag laadpunt

De laadpunten, die op het openbaar domein komen, worden enkel op aanvraag geplaatst. Om een laadpunt aan te vragen moet je wonen of werken in stad Antwerpen, geen laadmogelijkheden hebben op eigen terrein, en nog geen laadpaal hebben binnen een wandelafstand van 250 meter. Wie voldoet aan die voorwaarden kan sinds 1 september 2021 een publieke laadpaal aanvragen via www.antwerpenlaadt.be  of www.antwerpen.be ( > parkeren en mobiliteit > auto, klik hier voor de rechtstreekse link).

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.