Skip to Content

Du Chastellei wordt als proefproject fietsstraat

De Du Chastellei in Merksem wordt door stad Antwerpen als proefproject heringericht als fietsstraat. Daarbij krijgt ze in april nieuwe verkeers- en informatieborden en wegmarkeringen, zodat fietsers er veilig en vlot kunnen doorrijden. Om de snelheidsbeperking van 30 km/u af te dwingen, plaatst het district twee verkeersplateaus in de straat. Dit komt mee tot stand met financiële steun van het Vlaams Gewest. Bij een positieve evaluatie krijgt de fietsstraat een permanent karakter.

De Du Chastellei maakt als ‘lokale fietsroute’ deel uit van het functionele fietsroutenetwerk van de stad Antwerpen. De straat vormt een verbinding tussen de Speelpleinstraat en de Molenlei. De Speelpleinstraat is reeds een definitieve fietsstraat; de Molenlei is een fietsstraat als proefproject die bij een positieve evaluatie definitief wordt.

Nu werkt de stad deze missing link weg. De Du Chastellei wordt versneld uitgerold als proefproject aan de hand van markeringen, verkeersborden en informatieborden.

Snelheidsmetingen wezen uit dat er te snel gereden wordt in Du Chastellei. Daarom neemt het district bijkomende snelheidsremmende maatregelen. Ter hoogte van huisnummer 8 en huisnummer 84 worden er kunststof verkeersplateaus geplaatst.

Deze ingrepen zullen in de loop van april gebeuren, afhankelijk van de weersomstandigheden. Indien de proefopstelling positief geëvalueerd wordt, komt er een ontwerp om de fietsstraat definitief aan te leggen met rode asfalt.

Fietsstraat

In een fietsstraat zijn fietsers de belangrijkste weggebruikers, maar zijn ook auto’s toegelaten. Fietsers mogen in elke richting de helft van de rijbaan langs de rechterzijde gebruiken. Men mag er maximum 30 kilometer per uur rijden en andere voertuigen mogen de fietsers nooit inhalen.

Meer informatie over de Antwerpse fietsstraten is te vinden op www.antwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link. 

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Jari Frensch Districtsschepen district Merksem voor mobiliteit, publiek domein en ruimtelijke ordening
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, idee├źn, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.