Definitief ontwerp fiets- en wandelbrug Ekeren 

Definitief ontwerp fiets- en wandelbrug Ekeren 

Het Antwerpse college keurde het definitieve ontwerp goed voor de fiets- en wandelbrug in Ekeren, over de spoorlijn naar Roosendaal. Ze zal een cruciale verbinding vormen in het Ekerse fietsnetwerk. Als alles volgens plan verloopt, zal de brug eind volgend jaar klaar zijn.  

De fiets- en wandelbrug over spoorlijn L12 (Antwerpen – Roosendaal) zal de wijk Donk verbinden met het centrum van Ekeren. De brug is een missing link in het lokale fietsroutenetwerk. Ze verbindt de wijkroute Prinshoeveweg met de wijkroute Donkweg, en aan de zijde van de Donkweg zal ze aansluiten op de F14-fietsostrade. Zo zal ze een belangrijke nieuwe schakel worden voor zowel dagelijkse pendelaars als recreatieve gebruikers. 

Ontwerp 

Het definitieve ontwerp zorgt ervoor dat het weidse karakter van de omgeving behouden blijft. Het wordt een slanke, sierlijke brug die mooi opgaat in het open landschap. De ondergrond van het brugdek wordt aangebracht in een antislip-laag. 

Stad Antwerpen zet zich in voor duurzaamheid door de aanleg van een wadi en het ontharden van een deel van het gebied onder de brug, wat een logische aansluiting zal creëren op het nabijgelegen natuurreservaat Oude Landen.  

De bouw van de brug start in januari 2025, met een verwachte voltooiing tegen het einde van datzelfde jaar. De Vlaamse overheid subsidieert de brug met Europese subsidies uit het Kopenhagenfonds. 

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "Een tijdje terug telde ik evenveel fietsbruggen in Antwerpen als in Kopenhagen. Als ik zie aan welk tempo er in onze stad bij komen, denk ik dat we ondertussen koploper zijn. Dat we voor de fietsbrug in Ekeren beroep kunnen doen op Europees geld van het Kopenhagenfonds is een leuke bijkomstigheid."
Districtsburgemeester Koen Palinckx: "Dit is een heel mooi project voor Ekeren, en ik nodig alle geïnteresseerden uit op het infomoment op woensdag 15 mei in de Ecoloods van Natuurpunt aan de Oude Landen. Die locatie is vlak bij de plek waar de brug zal gebouwd worden. Vooraf inschrijven is niet nodig."

Infomoment 

Het infomoment op 15 mei in de Ecoloods vindt plaats van 16.00 tot 20.00 uur, het adres is Donkweg 1, ingang langs de Lindenlei. Er is vrije inloop. Bezoekers krijgen er meer informatie over het definitieve ontwerp, en de ontwerpers en projectleiders zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.  

Alle info over de nieuwe brug staat ook op www.antwerpenmorgen.be/fietsbrugekeren.


Het toekomstbeeld uit dit persbericht staat in de mediagalerij. Het is enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Koen Palinckx Districtsburgemeester district Ekeren
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Kelly Stark Communicatieverantwoordelijke district Ekeren
Mobiliteit & Parkeren
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.