Cyberaanval op online systemen van stad Antwerpen

Het informaticasysteem van stad Antwerpen werd in de nacht van 5 op 6 december 2022 geconfronteerd met een cyberaanval. 

Hierdoor zijn sommige tools en systemen geïmpacteerd, waardoor ze niet of minder werken. Dit heeft impact op de interne werking en de dienstverlening voor de burgers. Zo ondervindt bijvoorbeeld de afsprakentool van de stad en politie hinder, waardoor burgers geen afspraak kunnen maken, werkt het reservatiesysteem van de stedelijke musea niet meer en kunnen aan de loketten enkel nog reispassen worden uitgereikt. Er wordt getracht om de hinder tot een minimum te beperken.

De hulpdiensten zoals brandweer en politie kunnen ondanks de impact blijven werken en zijn telefonisch bereikbaar via de gekende noodnummers 101 en 112. Het e-loket van Politiezone Antwerpen blijft bereikbaar, de e-formulieren van brandweer zijn momenteel niet beschikbaar.

De volledige reikwijdte van de problemen wordt momenteel volop onderzocht.

Dirk Delechambre Woordvoerder stad Antwerpen

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.