Culinair festival Smaakmeesters zet Antwerpse horeca in de kijker

Culinair festival Smaakmeesters zet Antwerpse horeca in de kijker

Zaterdag 30 september en zondag 1 oktober vindt in Antwerpen de negende editie van Smaakmeesters plaats. Tijdens dit culinaire festival kunnen fijnproevers het vakmanschap proeven bij een honderdtal horeca- en speciaalzaken. Bezoekers kunnen voor slechts 5 euro en zonder reservatie de signature dish proeven bij de deelnemende zaken, een culinaire wandeling volgen, of langsgaan bij de gratis proeverij in Het Steen.

Tijdens het culinaire festival Smaakmeesters kunnen fijnproevers terecht in bijna 100 horeca- en speciaalzaken in het Historisch Centrum, op Het Zuid en het Eilandje. Daar kunnen ze voor slechts 5 euro een signature dish proeven, zonder op voorhand te moeten reserveren. Het aanbod is groot en divers: van fine dining tot ijssalons, van cocktailbars tot koffiebars, van bakkers tot bistro's. De Smaakmeesters zijn in het straatbeeld herkenbaar aan een grote wit-rode ballon.

Schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis: "Smaakmeesters combineert het beste van wat Antwerpen te bieden heeft, door de unieke beleving van een stadsbezoek te koppelen aan een kennismaking met onze culinaire scène."

Persuitnodiging

De pers is van harte welkom op de officiële kick-off van dit culinaire weekend, waarbij schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis al eens komt voorproeven, op vrijdag 29 september om 12.00 uur in Het Steen. 

Gelieve uw aanwezigheid ten laatste op donderdag 28 september te bevestigen bij Dirk Vermeiren via dirk.vermeiren@antwerpen.be.

Culinaire wandelingen

Bezoekers kunnen op eigen houtje een van de vijf culinaire wandelingen volgen en bij de deelnemende zaken voor 5 euro de signature dish proeven:

  • Fastfoodroute (comfortfood op hoog niveau)
  • Antwerpse pleintjesroute (lokaal & ambachtelijk)
  • Romantische route (zoet & foodsharing)
  • Dokkenroute (vis & zee)
  • Exotische route (wereldkeuken)

Tijdens de wandeling kunnen bezoekers uiteraard kiezen of ze al dan niet binnenstappen bij de deelnemende zaken. 

Gratis proeverij in Het Steen

In de cruiseterminal van Het Steen kunnen bezoekers op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober tussen 12 en 18 uur gratis proeven van de lekkerste Antwerpse streekproducten: van Seefbier en marsepein Louis d'Anvers tot Perrette chocolade en Elixir d'Anvers. Op al deze streekproducten krijgen ze dat weekend bovendien 20 % korting in de Antwerp City Shop.

Praktisch

  • Smaakmeesters
  • zaterdag 30 september en zondag 1 oktober, 12-18 uur
  • verschillende locaties in het Historisch Centrum, op Het Zuid en het Eilandje
  • alle info op www.visit.antwerpen.be

Winkelzondag en andere activiteiten

Ook dit jaar valt Smaakmeesters samen met de maandelijkse winkelzondag, het Weekend van de Klant en Antwerp Fashion Weekend. Daarnaast kan jong en oud ook terecht in het Red Star Line, voor een feestweekend ter ere van de 10de verjaardag van het museum. De stad verwacht dan ook een gezellige drukte tijdens dit eerste weekend van oktober.

Bereikbaarheid

De stad raadt iedereen aan om met de fiets, deelmobiliteit, het openbaar vervoer of via een park-and-ride naar het centrum te komen. Bezoekers kunnen hun route op voorhand plannen op www.slimnaarantwerpen.be.

​Opgelet: Sinds 1 augustus kunnen enkel bewoners en vergunninghouders op straat parkeren in het historisch centrum van Antwerpen. Alle info op www.antwerpen.be.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.