Cozywheels officieel erkend als autodeelorganisatie in Antwerpen

Stad Antwerpen erkent Cozywheels officieel als particuliere autodeelorganisatie. De organisatie was al een tijdlang actief in de stad. Commerciële en particuliere autodeelorganisaties moeten volgens het stedelijke reglement voldoen aan enkele voorwaarden. Het gaat om emissienormen, erkenningsvoorwaarden, parkeervergunningen en het delen van data.

Op het Antwerpse grondgebied is het aantal gebruikers van commercieel autodelen de laatste jaren sterk toegenomen. Eind 2022 waren er al meer dan 60.000 autodelers in de stad, dat zijn gemiddeld 72 gebruikers per deelauto. 

Cozywheels

Cozywheels is een autodeelbedrijf dat particuliere autodelers ondersteunt en actief is in België. Ook in Antwerpen zijn er al heel wat particuliere groepen die samen een wagen of fiets delen. Cozywheels werkt daarbij met gesloten groepen, waarbij een eigenaar zijn of haar voertuig kan delen met de buurt, vrienden en/of familie. Cozywheels voldoet aan alle erkenningsvoorwaarden voor particulier autodelen en toont ook aan te zullen voldoen aan de werkingsvoorwaarden

Daarnaast zal de organisatie heel wat geanonimiseerde data aan de stad aanleveren. Stad Antwerpen gebruikt die data voor de evaluatie van de slimme autodeelplaatsen, om de evolutie in het autodelen van dichtbij te kunnen opvolgen, en om het gebruik van de deelwagens te monitoren.

Momenteel zijn er vijf commerciële autodeelorganisaties erkend in Antwerpen: Cambio, Poppy, Green Mobility, Miles Mobility en Partago.

Cozywheels wordt de tweede particuliere autodeelorganisatie die erkend wordt, na Dégage.

Stad Antwerpen wil autodelen blijven stimuleren en faciliteren in de stad en de Antwerpse vervoersregio. Dat model biedt namelijk een goed alternatief voor een eigen (tweede) wagen, zowel voor bewoners als bezoekers. Deelwagens spelen om die reden een groeiende rol in de modal shift voor Antwerpen en potentieel ook in de verduurzaming van de mobiliteit.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "Uit alle onderzoek blijkt dat de vraag naar deelmobiliteit nog steeds toeneemt. Aanbieders differentiëren ook, naargelang de behoeften van de markt. Ik wens Cozywheels veel succes in Antwerpen!"
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.