Conceptontwerp heraanleg Wapper goedgekeurd

Conceptontwerp heraanleg Wapper goedgekeurd

Het college keurde het conceptontwerp goed voor de heraanleg van de Wapper, het iconische langwerpige plein centraal aan de Meir. Het gekozen ontwerpteam ging aan de slag met de ambities voor het plein en de verzamelde feedback van een professionele jury, het college, inwoners en lokale ondernemers. Het voorliggende plan tekent de Wapper uit als hedendaags en klimaatrobuust plein, waarbij de archeologisch-historische waarde in de kijker wordt gezet.   

Een 200-tal Antwerpenaren gaf tijdens een inspraakmoment in november vorig jaar feedback op het voorstel van vijf ontwerpteams voor de Wapper, waarna het team OMGEVING – De Urbanisten werd gekozen. 

Goedgekeurd conceptontwerp

De afgelopen maanden gingen zij aan de slag met de verwerking van de vergaarde feedback op hun wedstrijdontwerp. Dat resulteerde in het nu goedgekeurde conceptontwerp, waarin de ambities van de stad volledig zijn opgenomen: 

 • Wapper als hedendaags plein 
  ​Het ontwerp speelt in op twee belangrijke ruimtelijke componenten die de Wapper kenmerken: de Wapper is zowel een bestemming als een verbinding. De Wapper kent namelijk een intensief dagelijks gebruik door onder andere shoppers, horeca, handelaren, fietsers en voetgangers.
  ​Het centrale gebied van het plein biedt ruimte aan de verblijfszones met hierin terrassen, publieke zitgelegenheden en koelteplekken. Vertoeven in een aangename omgeving staat hier in het middelpunt en wordt versterkt door de aanwezigheid van vergroening en water.
  ​De buitenzijden worden ingezet als functionele ‘stroomzones’ voor al het langzaam verkeer dat hier noodzakelijk is. Deze heldere zonering draagt bij aan de leesbaarheid van het plein: zo wordt de Wapper een aangename verblijfplaats en een veilige, open en logische schakel tussen winkelgebied en theaterbuurt. 
 • Wapper als klimaatrobuust plein 
  ​De Wapper is vandaag een stedelijk en grotendeels verhard plein met beperkt groen. Het conceptontwerp biedt hier een antwoord op door het opnemen van vergroening met bomen en water, wat bijdraagt aan het voorzien van koelteplekken en aangename zitgelegenheden onder de bomen. Bovendien wordt de rui, een ondergrondse, niet zichtbare structuur die onder de Wapper doorloopt, ingezet als een ondergrondse regenwaterbuffer.
  ​Zo maakt het conceptontwerp de ambities uit het Waterplan (2019) van de stad Antwerpen concreet, door water lokaal op te vangen en te infiltreren en vervolgens zichtbaar te maken op het plein. Door het lokaal opgevangen water op het plein te zuiveren, komt de betekenis van de Wapper als bron van schoon water terug naar deze plek in de historische binnenstad. Het centrale waterelement is de ruimtelijke drager van de Wapper, en wordt onderverdeeld in drie verschillende identiteiten met elk een eigen functie in het watersysteem en een eigen beleving voor de bezoeker op het plein doorheen alle seizoenen. Aan de kant van de Meir blijft er ook water: er wordt een speelfontein geïmplementeerd. 
Wapper, zicht vanaf Meir - ©OMGEVING – De Urbanisten
Wapper, zicht vanaf Meir ​ - ©OMGEVING – De Urbanisten
 • Archeologisch-historische waarde 
  ​De rui wordt op de Wapper zichtbaar en beleefbaar gemaakt door de centraal gelegen waterpartij. Historisch gezien heeft de Wapper altijd al een bijzondere band gehad met water. In de 15de eeuw lag er op deze locatie een rui die de stad van drinkwater voorzag. In het conceptontwerp refereert de waterpartij direct naar het onderliggende, verscholen historische ruiennetwerk. Ook het Rubenshuis staat centraal op de Wapper. De connectie tussen Rubens en de Wapper is een belangrijk onderdeel van het pleinontwerp. Voor het Rubenshuis wordt een open ruimte voorzien waar foto’s genomen kunnen worden, en ruimte voor kunstuitingen in de openbare ruimte en om de gevel van het Rubenshuis goed te kunnen bekijken. 
Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “Hoog tijd dat één van onze belangrijkste pleinen zal worden heraangelegd tot een aangename plek om te vertoeven. Ik ben dan ook tevreden dat het conceptontwerp werd goedgekeurd en rekening hield met al de verschillende ambities. Ik kijk uit naar het nieuwe inspraakmoment voor de Antwerpenaar.”

Verdere timing

In september volgt het nieuwe inspraakmoment voor de Antwerpenaren en betrokken stakeholders van de Wapper. De input daarvan wordt verwerkt in het voorontwerp, dat dit najaar voorzien wordt.


De toekomstbeelden van de vernieuwde Wapper staan op de mediagalerij. Ze zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Jeremy Stefens Kabinetschef schepen Erica Caluwaerts
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.