Buitenspeeldag op 17 april

Activiteiten in elk district

Woensdag 17 april is het Buitenspeeldag. Het woord zegt het zelf: een dag dat alle kinderen buiten spelen. Scholen geven geen huiswerk, kinderkanalen op televisie zenden niets uit en er zijn evenementen waar kinderen aan kunnen deelnemen. Ook in de Antwerpse districten valt heel veel te beleven. ​

Alle Antwerpse activiteiten zijn gratis en inschrijven is niet nodig. Iedereen is gewoon welkom die woensdagnamiddag na schooltijd op de locatie(s) naar keuze. 

District Antwerpen

In district Antwerpen is er iets te beleven op zeven verschillende locaties, verspreid over het grondgebied:

 • Sint-Andriesplaats | 2000 (Centrum)
 • Harmoniepark | 2018 (Zuid)
 • Dageraadplaats | 2018 (Zurenborg)
 • Kielpark | 2020 (Kiel)
 • Agorapark | 2030 (Luchtbal)
 • Bloementuin (aan bibliotheek Elsschot)  | 2050 (Linkeroever)
 • Stuivenbergplein | 2060 (Noord)

Jeugdwerkpartners uit de buurt voorzien overal een gevarieerd sport- en spelaanbod zoals reuzegezelschapsspelen, knutselactiviteiten, grime, 3x3 basketbal, pannaveldjes en springkastelen. Op de Dageraadplaats strijkt een groot sportdorp neer, waar kinderen kunnen kennismaken met verschillende sporten. District Antwerpen deelt op elke locatie gratis appels uit aan alle speelvogels. Basketters zakken best af naar het  Stuivenbergplein. Daar geeft Vic Van Oosterwyck (basketter 3x3 Team Antwerp) tips en tricks.

Verantwoordelijke: Tom Van den Borne, districtsschepen voor o.a. jeugd
Perscontact: communicatie.districtantwerpen@antwerpen.be

Berchem

In Berchem veranderen park Het Prieel (Ter Nieuwerbrugge) en het De Villegaspark (Uitbreidingstraat) voor één dag in een groot sport- en speelparadijs. Alle lokale jeugdpartners slaan de handen in elkaar om er een aanbod te voorzien. In beide parken vind je springkastelen, workshops, go-carts, grime en nog veel meer. De attracties werden mee gekozen door de leden van de kinderdistrictsraad.

Verantwoordelijke: Kris Gysels, districtsschepen voor o.a. jeugd
Perscontact: hans.debakker@antwerpen.be

Berendrecht-Zandvliet-Lillo

In district Berendrecht-Zandvliet-Lillo wordt speelterrein Hagelberg omgetoverd tot een groot speelparadijs. Voor elke leeftijd is er wat wils: springkastelen, eendjes vangen, grime en glittertattoos, interactief speelpark, basejump (4 meter hoog), Chicken Warz en Last Man Standing, een spectaculaire kartbaan van 17 meter lang, levende kicker en nog veel meer.

(Groot)ouders en oudere broers en zussen kunnen genieten op het gezellig terras waar drank, frietjes en warme wafels te koop zijn. Alle info is te vinden op www.vrijetijdscentrumdeschelde.be/buitenspeeldag.

Verantwoordelijke: Pascale De Langhe, districtsschepen voor o.a. jeugd
​Perscontact: 
liesbeth.sleymer@antwerpen.be

Borgerhout

Jeugddienst Borgerhout slaat de handen in elkaar met KRAS, JES en Samen Op Straat om er een onvergetelijke speelse namiddag van te maken. Jong en oud, groot en klein, speels en sportief, rustig en kunstzinnig,… niemand wordt over het hoofd gezien. Er zijn springkastelen, pannavelden, grime & plaktattoos, skaten, voetballen, enzovoort. De spelmogelijkheden zijn eindeloos.

In Borgerhout kan je de Buitenspeeldag vinden op vier verschillende locaties: het Terloplein, Te Boelaerpark, het Koxplein en Krugerplein.

Verantwoordelijke: Omar Al Jattari, districtsschepen voor jeugd
Perscontact: kelly.moons@antwerpen.be

Deurne

In Deurne kunnen kinderen op 21 locaties genieten van een heleboel gratis speel- en sportactiviteiten. Daarnaast krijgen scholen een secret shopper over de vloer en de school met de origineelste activiteit wint een bezoek van opperheld Dax Lupo tijdens een korte speeltijd. Verder vindt het Deurns kampioenschap tikkertje plaats en kinderen kunnen verschillende workshops volgen. Daarin trainen en spelen ze met snelheid, reflexen en tikkertje en ze verbeteren hun lichamelijke kennis met balans- en andere spelletjes.

De Buitenspeeldag in Deurne is een samenwerking tussen het district, heel wat scholen, Jes vzw, Buurtsport, Buurtwerk SAAMO, Huis van het Kind, Academie Deurne, Bibliotheken Arena en Couwelaar, Kras, Woonhaven, N’Wicha, Fedasil en Zorgzame Buurt. Het volledige programma staat op www.deurne.be/buitenspeeldag.

Verantwoordelijke: Elke Brydenbach, districtsschepen voor o.a. jeugd
Perscontact: jeroen.geuens@antwerpen.be

Ekeren

In het district Ekeren worden op verschillende locaties activiteiten georganiseerd:

 • In de speeltuin aan de Edisonlaan kunnen kinderen leren jongleren van een echte circusartiest.
 • In Hof De Bist kunnen bezoekers meespelen op het avontuurlijk legerparcours van Scouts Mariaburg of knutselen op het terras van café 252 cc.
 • In de Moeder Sarov-straat vinden er ouderwetse spelen plaats.
 • In de speeltuin aan de Willebeeklaan kunnen kinderen meespelen met een reuze-gezelschapsspel of zich uitleven met het spelmateriaal.
 • Jeugdcentrum 't Velt wordt omgetoverd tot een heuse speeltuin op maat van peuters en kleuters. Daarnaast zijn er voorleessessies in het kader van Boekstart i.s.m. bib Driehoek.
 • In speelbos Rozemaai kunnen bezoekers ervaren hoe het voelt in een rolstoel te zitten op het belevingsparcours van Heder. Ze kunnen ook samen spelen of sporten met Youth Zone of zich uitleven als een videogameheld met de lasershoot. (op het grasveld naast campus Heder)
 • In bibliotheek Driehoek zijn er boekspelen in en rond de bib.
 • En wie op het juiste moment op de juiste plek is, botst misschien wel op de rondreizende goochelaar.

De activiteiten zijn gratis en gaan door van 14 tot 16.30 uur. Ook ouders zijn welkom.

Verantwoordelijke: Fabienne Van Damme, districtsschepen voor o.a. jeugd
Perscontact: kelly.stark@antwerpen.be

Hoboken

Park Sorghvliedt wordt omgetoverd tot een geweldig speelparadijs om te ravotten, te springen en te sporten. Het grootste springkussenfestival - The Big Bounce - komt opnieuw naar Hoboken, met meer dan twintig attracties. Kinderen en jongeren leven zich uit in de partyzone, komen op adem in de chill-area en maken kennis met de Hobokense sport- en jeugdverenigingen in het Verenigingendorp.

Verantwoordelijke: Kathelijne Toen, districtsburgemeester en bevoegd voor o.a. jeugd
Perscontact: kim.nolf@antwerpen.be

Merksem

De Buitenspeeldag keert terug naar het Bouckenborghpark in Merksem. Voor de jongsten is er een kleuterzone met een zweefmolen en springkastelen op maat. De grotere kinderen wagen zich aan uitdagende springkastelen met slingerballen, bungee basket, hindernissenbanen, een trefbalarena en een basejump.  Alle kinderen kunnen ook kennismaken met Merksemse sport- en jeugdverenigingen tijdens sport- en spelinitiaties. En voor de creatieve speelvogels is er een circusworkshop van Ell Circo D’ell Fuego. Uitrusten met een drankje kan aan de Buitenspeeldagbar. En kinderdisco Dansbaar zorgt voor sfeer en gezelligheid.

De Buitenspeeldag is een samenwerking tussen het district Merksem, KRAS, Gezinsbond Merksem, Buurtsport en Jongerencentrum Bouckenborgh.

Verantwoordelijke: Sonja De Meyer, districtsschepen bevoegd voor o.a. jeugd
Perscontact: evy.gene@antwerpen.be

Wilrijk

De Wilrijkse kinderen (en hun ouders) zijn tussen 14 en 17 uur welkom op maar liefst vier plekken: het Park Steytelinck, Jeugdcentrum Vizit, het Michel Willemsplein en de Kinderboerderij. In het Park Steytelinck vind je bovendien een vrijetijdsmarkt. Daar kan je kennismaken met heel wat organisaties met een leuk jeugdaanbod. Meer info op de website van district Wilrijk.

Verantwoordelijke: Hans Ides, districtsschepen bevoegd voor o.a. jeugd​
Perscontact: joost.claessens@antwerpen.be ​ ​ ​ ​

Buitenspeelplekken

Wie nog verder op zoek is naar leuke plekken om buiten te spelen in Antwerpen, vindt een handig overzicht op www.antwerpen.be/buitenspelen.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Sarah Singh Woordvoerder schepen Jinnih Beels

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.