Brand in kasteel Boekenbergpark onder controle

Brand in kasteel Boekenbergpark onder controle

12 | 08 | 22

In het kasteel van het Boekenbergpark in Deurne brak op vrijdagnamiddag een hevige brand uit. De brandweer kreeg omstreeks 18.15 uur het vuur onder controle, maar het gebouw is compleet verloren. De brand ging gepaard met een hevige rookontwikkeling, er vielen gelukkig ​ geen gewonden.

De brand ontstond op vrijdag 12 augustus omstreeks 15.30 uur en verspreidde zich over het hele gebouw. Al snel ontwikkelde zich heel wat zwarte rook. De hulpdiensten waren vlug ter plaatse, maar de bluswerken verliepen moeizaam doordat het kasteel langs drie kanten begrensd wordt door een vijver. Daardoor kon de brandweer het vuur slechts langs één zijde aanvallen. Het kasteel stond volledig in lichterlaaie en de toren stortte in. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg op de bomen rondom het gebouw en de rest van het park.

Politiezone Antwerpen stelde rondom het gebouw een perimeter in, waarvoor ook een deel van het Boekenbergpark werd ontruimd. De zwemvijver kon open blijven omdat deze uit de richting lag van de rook.

Brandweer blust nog na

Brandweer Zone Antwerpen kreeg het vuur onder controle omstreeks 18.15 uur. Er bleven wel nog enkele beheersbare smeulbrandjes over. De rook was grotendeels weg, maar er hing in de omgeving wel nog een brandgeur.

Bij de brand vielen geen gewonden. De brandweer zal nog aanwezig blijven op het terrein om na te blussen, wat nog enige tijd in beslag zal nemen. Er wordt gevraagd om intussen de uit de omgeving weg te blijven. De perimeter en de afgesloten delen van het park zullen worden vrijgegeven zodra dit mogelijk is.

Be-Alert geactiveerd

De stad Antwerpen en de hulpdiensten activeerden naar aanleiding van deze brand het waarschuwingssysteem Be-Alert. Bijna 900 omwonenden die zich hierop abonneerden, ontvingen omstreeks 16.10 uur via sms en e-mail een bericht. Om 18.30 werd een tweede afsluitend bericht verzonden. Inschrijven op Be-Alert kan gratis via www.be-alert.be.

Marie De Clercq woordvoerder, Brandweer Zone Antwerpen

 

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.