Brabantstunnels tijdelijk afgesloten in herfstvakantie

Brabantstunnels tijdelijk afgesloten in herfstvakantie

Voor onderhoudswerken ter voorbereiding op de winter worden beide Brabantstunnels op de Leien tijdens de herfstvakantie een aantal dagen afgesloten. Het verkeer volgt een bovengrondse omleiding.

De Brabantstunnels zijn nu iets meer dan drie jaar opengesteld voor het verkeer. Om ze in topconditie te houden, voert de stad regelmatig onderhouds- en inspectiewerkzaamheden uit.

Beide tunnelkokers moeten volledig gesloten worden om de onderhoudswerken goed te kunnen uitvoeren. Dat zal deze keer gebeuren:

 • van maandag 30 oktober om 6 uur ’s ochtends tot dinsdag 31 oktober om 17 uur.
 • van donderdag 2 november om 6 uur 's morgens tot vrijdag 3 november om 17 uur.

Tijdens deze sluiting wordt er vooral gefocust op het winterklaar maken van de tunnel en staan volgende werken op de planning:

 • Onderhoud ventilatie, camera’s, verlichting;
 • Onderhoud en testen veiligheidssystemen (brandblusinstallatie, brandcentrale, evacuatiescenario’s, gasdetectie, …);
 • Herplaatsen dynamische signalisatie (pijl-kruisborden);
 • Reinigen kolken;
 • Intensief onderhoud van het wegdek.

Omleidingen

Het verkeer wordt bovengronds omgeleid.

Omleiding voor de Jos Brabantstunnel (de tunnelkoker richting noord, richting Italiëlei)

 • Verkeer met een lokale bestemming rijdt in het stadscentrum om via de Maria-Theresialei, Quellinstraat, Van Ertbornstraat, Osystraat, Van Maerlantstraat en Vondelstraat.
 • Doorgaand bovenlokaal verkeer vermijdt de stadskern door om te rijden via de Maria-Henriëttalei, Van Eycklei, Plantin en Moretuslei en Singel (Noordersingel/Slachthuislaan/IJzerlaan).

Omleiding voor de Jeanne Brabantstunnel (de tunnelkoker richting zuid, richting Frankrijklei)

 • Verkeer met een lokale bestemming rijdt in de buurt van de tunnel om via de zijrijbaan van de Italiëlei (N1), Kipdorpbrug, Franklin Rooseveltplaats, Van Ertbornstraat, Quellinstraat en Maria-Theresialei.
 • Doorgaand bovenlokaal verkeer vermijdt de omgeving van het Operaplein en de stadskern door om te rijden via de Singel (IJzerlaan/Slachthuislaan/Noordersingel), Plantin en Moretuslei, Quinten Matsijslei en Maria-Theresialei.

Parking Opera

Parking Opera is niet bereikbaar (inrijden) tijdens de duur van de werken. De parking uitrijden kan tijdens deze periode wel steeds, via één van de uitritten (afwisselend Jos of Jeanne Brabantstunnel).

Brabantstunnels

De Jeanne en de Jos Brabantstunnel zijn elk 550 meter lang en geven ook toegang tot de ondergrondse parking Opera. De tunnels werden voor het verkeer geopend in mei 2020. Door regelmatig onderhoudswerken uit te voeren, zorgt stad Antwerpen voor een veilige en vlotte verbinding op de Antwerpse Leien.

Meer info

Deze info staat ook op een  webpagina van Slim naar Antwerpen. Met de routeplanner van Slim kan iedereen ook de verplaatsing naar Antwerpen optimaal plannen.


Het hoofdbeeld van dit persbericht is te vinden in de mediagalerij. Het is enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Mobiliteit & Parkeren
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.