Bonapartedok: gunningsvoorwaarden voor uitbating waterrecreatie goedgekeurd

Bonapartedok: gunningsvoorwaarden voor uitbating waterrecreatie goedgekeurd

Geselecteerde kandidaten kunnen offerte indienen

Het Bonapartedok aan het MAS kreeg enige tijd terug een herbestemming tot recreatie- en evenementendok. De stad zoekt nu volop naar een concessiehouder voor de bouw en uitbating van een drijvende constructie in het dok. Intussen zijn de voorwaarden voor de gunning goedgekeurd door het college, ze worden nog ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De geselecteerde kandidaten zullen worden uitgenodigd om een offerte in te dienen. ​ ​

Antwerpen wil graag de band van zijn inwoners met het water aanhalen. Door het openstellen van een deel van het Bonapartedok voor waterrecreatie creëert de stad daar een nieuwe plek voor. Bewoners en bezoekers zullen er in een familiaal kader van het water kunnen genieten, met respect voor de leefbaarheid en de buurt.

Daarom startte de stad afgelopen zomer de zoektocht naar een geschikte kandidaat. In de eerste fase konden geïnteresseerden een aanvraag tot deelname indienen. Inmiddels werden ook de concessievoorwaarden en gunningscriteria door het Antwerpse schepencollege goedgekeurd. Bij de opstart van de tweede fase zullen de geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd om op basis van deze criteria hun offerte in te dienen.

Burgemeester Bart De Wever: “Het dok waarin ooit Franse oorlogsbodems aan de kade lagen en later handelsschepen uit heel de wereld van onze stad opnieuw een welvarende metropool maakten, zal een invulling krijgen voor alle Antwerpenaren. Binnenkort zal de stad een nieuw ponton voorzien ter hoogte van het MAS. Het Bonapartedok zal plaats bieden aan een ideaal gelegen openluchtvoorziening. We stimuleren de kandidaat-concessiehouders ook om samen te werken met de lokale middenstand. De stadshaven wordt daardoor steeds meer echt ‘van ’t Stad’. Het Eilandje groeit uit tot een bruisende wijk waar leefbaarheid hand in hand gaat met het goede leven en watervertier.”
“Een frisse duik nemen in het Bonapartedok met zicht op het MAS, binnenkort kan het! Een deel van het Bonapartedok aan de kant van de Tavenierskaai wordt voorbehouden voor waterrecreatie. Alle voorwaarden zijn nu vastgelegd voor de marktbevraging. Het wordt nu reikhalzend uitkijken naar die allereerste plons in het Bonaparte(zwem)dok”, zegt schepen voor stadsontwikkeling en haven Annick De Ridder.

De gekozen concessiehouder zal instaan voor zowel het ontwerp, de bouw en het onderhoud als de financiering en exploitatie van een drijvende constructie voor waterrecreatie. Hij zal er een zwemvoorziening aanbieden, en andere sport- en recreatieactiviteiten kunnen ook onderzocht worden, zoals yoga en de verhuur van kajakken, pedalo’s, suppen (peddelsurfen),… .


U vindt het hoofdbeeld van dit persbericht in de mediagalerij. Deze foto is enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Bart De Wever Burgemeester
Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.