BK Beachwaterpolo in Bonapartedok naast MAS

Op zaterdag 3 september komt het Belgisch kampioenschap beachwaterpolo naar Antwerpen. Het evenement waarop de opkomende urban versie van het traditionele waterpolo centraal staat, vindt plaats in en rond het Bonapartedok. Wie van het spektakel en de atletische prestaties wil genieten of komen supporteren is welkom op de schilderachtige locatie naast het MAS.

In het eerste weekend van september ontvangt Antwerpen de tweede editie van het Belgisch kampioenschap beachwaterpolo. Dit bijzondere evenement vindt plaats in een prachtig decor: het Antwerpse Bonapartedok in de schaduw van het MAS.

“Beachwaterpolo is een veel eenvoudigere en dus toegankelijkere versie van het traditioneel gekende waterpolo”, zegt organisator Fabrice Weise. “Deelnemers nemen het in gemengde ploegen van vier tegen vier tegen elkaar op en de spelregels zijn zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Na twee keer tien minuten speeltijd wint de ploeg die het meest heeft gescoord. Met dit BK in Antwerpen hopen we onze sport ook bij het grote publiek te lanceren. Door het uit het zwembad te halen en letterlijk naar het hart van de stad te brengen, spelen we in op de trend van urban sports. Toegegeven, het zal even wennen zijn om komende zaterdag plots atletische mannen en vrouwen in zwempak van de kaaimuur in het dok te zien springen, maar het belooft spectaculair te worden”.
“Triatlon, wakeboarden, ja zelfs polsstokspringen. Het Bonapartedok vormde in een recent verleden wel vaker het tot de verbeelding sprekende decor voor sportevenementen of –stunts. Het BK beachwaterpolo is een mooie en spectaculaire toevoeging aan dat lijstje en sluit bovendien perfect aan bij de ambities van Sporting A op het vlak van watersport(evenementen)”, zegt schepen voor sport Peter Wouters. “In het zog van het uitermate succesvolle WK 3x3 basketbal zijn we enthousiast om weer een innovatieve, laagdrempelige en toegankelijke variant van een traditionele teamsport los te laten op én in onze stad, waar we niet te vergeten met de KAZSC Antwerpse Waterpolo een topsportclub met naam en faam hebben.” ​ ​ ​

Watersportrecreatieplan

Het BK vindt plaats in het historische Bonapartedok, dat naar aanleiding van het Stadshavenplan 2020-2030 al een herbestemming kreeg tot een laag dynamisch dok, wat zich perfect leent tot watergebonden evenementen en –recreatie. Hiermee wil de stad de band van de Antwerpenaar met de Schelde, het water en de haven versterken, want als stad aan de stroom heeft Antwerpen veel potentieel op watersportgebied. Daarom werkt Sporting A aan een beleidsplan, waarin onderzocht wordt waar en hoe de stad meer recreatieve en evenementiele watersport kan aanbieden.

Specifiek voor het Bonapartedok wordt momenteel een concessiehouder gezocht voor de bouw en uitbating van een drijvende constructie. Bedoeling is om daar zwemgelegenheid te voorzien, en ook andere (water)recreatie behoort tot de mogelijkheden.

Praktisch


Ook de pers is van harte welkom op het BK. Graag aanmelden bij Fabrice Weise, fabrice@waterpolo.be, tel. 0496 25 42 02.

Bart De Wever Burgemeester
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.