Bezoekers van Sint-Carolus Borromeuskerk nog beter ontvangen dankzij nieuw toeristisch onthaal

Bezoekers van Sint-Carolus Borromeuskerk nog beter ontvangen dankzij nieuw toeristisch onthaal

Om de bezoekers van de prachtige barokke 17e-eeuwse Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein nog beter te kunnen ontvangen – in 2023 ging het om bijna 250.000 personen – wordt er vanaf 1 februari een nieuw toeristisch onthaal in de kerk in gebruik genomen dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen en stad Antwerpen.

Bezoekers van de Sint-Carolus Borromeuskerk worden al jarenlang persoonlijk en kwaliteitsvol onthaald door de kerkfabriek van Sint-Carolus Borromeus en een enthousiaste groep vrijwilligers en gidsen van Toerismepastoraal Antwerpen. Met het nieuwe toeristische onthaal wordt meer comfort geboden aan de vrijwilligers, en kunnen bezoekers nog beter geholpen worden.

Herinrichting

Met het nieuwe toeristische onthaal in de Sint-Carolus Borromeuskerk komen er ook enkele praktische aanpassingen. Zo wordt de bezoekersstroom hertekend: bezoekers betreden de kerk voortaan langs de linkerdeur van het inkomsas. Ook besliste de kerkraad om vanaf 1 februari een toeristisch bezoek aan de kerk betalend te maken, zoals dat ook in andere monumentale kerken in het historisch centrum van de stad het geval is. Een standaardticket kost 5 euro; studenten en zestigplussers betalen 3 euro; groepen vanaf twintig personen betalen 3 euro per persoon; kinderen tot 12 jaar, begeleiders van mensen met een beperking en houders van Antwerp City Pass krijgen gratis toegang.

Meertalige audiogids, museaal parcours en restauratie

Sint-Carolus Borromeus is en blijft een kerk waar elke bezoeker warm en kwaliteitsvol wordt onthaald en waar iedereen welkom is. Daarom investeert de kerkraad in 2024 met de hulp van de Vlaamse overheid en stad Antwerpen verder in de vernieuwing van de scenografie van de Sint-Carolus Borromeuskerk, onder meer met een meertalige audiogids. De komende jaren zorgt de kerkfabriek bovendien voor de verdere uitvoering van haar beheersplan, met enkele noodzakelijke grote restauratieprojecten en met de uitbouw van een museaal parcours in de gangen en ruimten rond de kerk.

Schepen van Toerisme Koen Kennis: "De bouwers van de ‘Caroluskerk’ hebben destijds kosten noch moeite gespaard om een parel van een gebouw neer te zetten. Wij kunnen daarvan nu elke dag genieten, en die pracht delen met bezoekers aan Antwerpen. Reden te meer voor de stad om te investeren in een mooi onthaal van wie de kerk bezoekt."
Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir: “De Sint-Carolus Borromeuskerk is een van de prachtigste kerken in Vlaanderen die ieder jaar veel bezoekers naar Antwerpen trekt. Met dit nieuwe onthaal kunnen we dit prachtig stukje erfgoed nog beter ontsluiten en kunnen we de bezoekers zo laten genieten van een nog persoonlijker en kwalitatiever onthaal.”

Foto's: © Kerkfabriek Sint-Carolus Borromeus

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Olivier Lins Voorzitter kerkfabriek Sint-Carolus Borromeus

 

Cultuur & Vrije Tijd Toerisme
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.