Belgen maken jaarlijks 4,5 miljoen dagtrips naar Antwerpen

Belgen maken jaarlijks 4,5 miljoen dagtrips naar Antwerpen

Nieuw onderzoek over dagtrips naar Vlaanderen en Brussel

Dagtrips blijven een belangrijke pijler van het toerisme in Antwerpen. Dat blijkt uit onderzoek van Westtoer, dat het dagtoerisme in eigen land tussen 2021 en 2022 in kaart bracht. Antwerpen ontving in die periode 4,5 miljoen dagtrips door landgenoten, goed voor een omzet van 195 miljoen euro in de Antwerpse economie.

Dit zijn enkele resultaten in een nieuw onderzoek over dagtrips door Belgen naar Vlaanderen en Brussel van het provinciebedrijf Westtoer met ondersteuning van Toerisme Vlaanderen, de vijf Vlaamse provincies, de vzw Kunststeden Vlaanderen en Visit Brussels. Gedurende een volledig jaar (juni 2021 – juni 2022) werden tweewekelijks 3000 Belgen bevraagd over hun dagtrips naar Vlaanderen en Brussel.

4,5 miljoen daguitstappen naar Antwerpen ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Bij een daguitstap gaat het om verplaatsingen van meer dan twintig kilometer buiten de eigen gemeente waarbij de reiziger meer dan drie uur van huis is. Gedurende een jaar noteerden de onderzoekers 81 miljoen daguitstappen door Belgen naar Vlaanderen en Brussel. De Kunststeden (Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen en Leuven) en Brussel zijn samen goed voor 30 miljoen daguitstappen. Antwerpen neemt hiervan 4,5 miljoen dagtrips voor haar rekening.

Uit het onderzoek blijkt dat 9 op de 10 Belgen op daguitstap in Antwerpen uit Vlaanderen zelf komt, de overige 10% uit Franstalig België. ​ Ongeveer 1 op 5 gezelschappen (17,9%) op daguitstap reist met kinderen. Dit ligt iets onder het Vlaamse gemiddelde (21%). Gemiddeld bestaat een gezelschap op Antwerpse daguitstap uit 3,3 personen.

De populairste activiteiten tijdens een daguitstap aan Antwerpen zijn een bezoek aan restaurant of café (70,7%), shopping (52%), wandelen (52%), museum of attractiebezoek (23,7%) en evenement en of concerten (6,8%).

Schepen voor toerisme Koen Kennis: ‘Ik herken daarin de accenten die wij leggen in ons beleid, waarin we Antwerpen profileren als een stad waar veel te beleven valt. Antwerpen is geen decorstad. Je gaat én shoppen én een stukje eten, of én op museumbezoek en een terrasje doen, of combineert een evenement met stadsbezoek, waarbij je komt voor de sfeer in ‘t stad.’

Dagtoeristen naar Antwerpen zorgen voor 195 miljoen omzet

Gemiddeld besteedt een Belgische dagtoerist in Antwerpen 43,32 euro tijdens de daguitstap: 20,72 euro gaat naar restaurant en café, 9,74 euro voor shopping, 7,37 euro voor toegang, 1,23 euro voor voeding en drank en nog 4,26 euro voor andere zaken zoals parking, brandstof en openbaar vervoer. De gemiddelde Belgische dagtoerist geeft daarmee meer uit in Antwerpen dan in de Vlaamse Kunststeden en Brussel. Vooral horecabezoek en winkelen maken hier het verschil.

3,4 miljoen trips door omgevingsrecreanten

Behalve het klassieke dagtoerisme uit eigen land onderzocht Westtoer ook het toerisme door omgevingsrecreanten. Daarbij gaat het om trips buiten de eigen gemeente maar niet verder dan twintig kilometer.

Gedurende een jaar noteerden de onderzoekers 55 miljoen trips door omgevingsrecreanten naar Vlaanderen en Brussel. Antwerpen ontvangt hiervan 3,4 miljoen trips.

Omgevingsrecreanten naar Antwerpen komen logischerwijze hoofdzakelijk uit Antwerpen en uit Oost-Vlaanderen. 16,6% van de omgevingsrecreanten heeft kinderen mee in het gezelschap. Gemiddeld bestaat een gezelschap uit 3 personen.

De populairste activiteiten bij omgevingsrecreanten in Antwerpen zijn wandelen (59%), bezoek aan restaurant of café (58%), shopping (42,3%), bezoek van een museum, tentoonstelling, attractie of monumentale kerk (7,9%).

Omgevingsrecreanten naar Antwerpen goed voor 82,5 miljoen omzet

Gemiddeld besteedt een omgevingsrecreant 24,27 euro tijdens zijn trip: 14,04 euro gaat naar restaurant en café, 4,02 euro voor shopping, 3,47 euro voor toegang, 1,11 euro voor voeding en drank en 1,63 euro voor andere zaken. Ook hier zijn de uitgaven in Antwerpen iets hoger dan in die van de Vlaamse Kunststeden en Brussel algemeen. Er wordt vooral meer uitgegeven aan restaurant- en cafébezoek en aan toegangen voor musea, attracties en bezienswaardigheden.

De pers kan het volledig onderzoek hier raadplegen.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis

 

Copyright headerbeeld: LUCID

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.