Basketbalplein Sint-Jansvliet krijgt unieke grondtekening

Basketbalplein Sint-Jansvliet krijgt unieke grondtekening

Promotie van WK 3x3 basketbal

Van 21 tot 26 juni komt het wereldkampioenschap 3x3 basketbal naar Antwerpen. De binnenstad vormt het decor, met de Groenplaats als epicentrum. Ook op de Grote Markt, Sint-Jansvliet en Sint-Andriesplaats is heel wat te beleven. Om het evenement aan te kondigen, krijgt het openbare basketbalplein op de Sint-Jansvliet nu al een kleurrijke make-over.

3x3 is een populaire variant van het traditionele basketbal, en sinds kort een olympische discipline; de Belgische mannen eindigden op de Spelen in Tokio op de vierde plaats. Stad Antwerpen is dan ook verheugd om het WK te ontvangen, waarop de twintig beste mannen- en vrouwenteams een gooi doen naar de titel van wereldkampioen. Ook de Belgian 3x3 Lions en 3x3 Cats zijn daarbij, net als titelverdedigers de Verenigde Staten en China. De nationale mannenploeg heeft overigens heel wat spelers uit het Antwerpse team in zijn rangen, zoals Thibaut Vervoort en Rafaël Bogaerts.

De WK-strijd wordt uitgevochten op de Groenplaats, daar komt ook een tribune met een maximumcapaciteit van 1800 toeschouwers. Het opwarmingsterrein, met een tribune voor 300 fans en een scherm, zal zich op de Grote Markt bevinden. Op de Sint-Jansvliet en de Sint-Andriesplaats worden onder andere een buurtsporttornooi en de Antwerpse voorronde van de 3x3 Masters (het Belgisch kampioenschap) georganiseerd.

Hypecourt

Om het wereldkampioenschap luister bij te zetten, organiseert de stad een speciale actie: één van de vele openbare basketbalterreinen van de stad krijgt een opvallende, kleurrijke grondtekening. Het gaat om het iconische pleintje op Sint-Jansvliet in hartje Antwerpen, tegenover de ingang van de voetgangerstunnel. De stad nam de bekende graffitikunstenaar Yvon Tordoir onder de arm om deze ‘hypecourt’ te realiseren. Hij startte op maandagmiddag 30 mei. Het afgewerkte kunstwerk wordt midden juni onthuld (afhankelijk van de weersomstandigheden). Het pleintje is daarna -op de momenten dat er geen activiteiten voor het WK plaatsvinden- vrij toegankelijk voor iedereen die een balletje wil gooien op de flitsende ondergrond. De hypecourt blijft al zeker 2,5 jaar lang liggen, tot en met 2024.

Schepen voor marketing & communicatie en openbaar domein Erica Caluwaerts: “Om het urban city-karakter van de stad figuurlijk en letterlijk in de verf te zetten, toveren we het basketbalveld op het Sint-Jansvliet om tot een hippe hypecourt, een prachtig stukje streetart met kunstige allures recht uit grootsteden als Parijs en Los Angeles.”

Copyright: Jasper Léonard

Antwerpen sportstad

“Trekpleister Sint-Jansvliet is weer een blikvanger rijker. Op deze flitsende hypecourt, waar inspiratie en transpiratie elkaar vinden, zullen veel basketters zich in hun element voelen en op hun beurt hun kunstjes tonen”, zegt schepen voor sport Peter Wouters. “Zo zorgt het WK 3x3 voor beweging én kleur in de stad. En voor een duurzame impuls aan het Antwerpse basketbal. 3x3 basketbal is duidelijk een blijver, geen hype die zomaar overwaait. Deze hippe en spectaculaire straatvariant is een belangrijke troefkaart in de ambitie van Sporting A om sterk in te zetten op urban sports.”

Normaal gezien zou twee jaar geleden het EK in Antwerpen gespeeld worden, maar de coronacrisis stak daar een stokje voor. Stad Antwerpen koos er dan samen met Vlaanderen, basketbal Vlaanderen en organisator Sportizon/Golazo voor om resoluut voor het WK 2022 te gaan, wat ook lukte.

De toegang tot het evenement is vrij en gratis. Maar wie zeker wil zijn van een zitje voor de poulewedstrijden van de Belgen, kwartfinales, halve finales of finales kan vooraf voor 7 euro een ticket reserveren, daarbij zijn twee drankbonnetjes inbegrepen.

Praktisch

De werken aan de grondtekening startten op maandag 30 mei.

  • Het basketbalpleintje zal vanaf nu minimum twee weken lang niet toegankelijk zijn.
  • De markten die daar normaal gezien gedurende die periode plaatsvinden, worden verplaatst naar het Steenplein.
  • De dichtstbijzijnde openbare basketbalpleintjes bevinden zich op de Sint-Andriesplaats en de Veemarkt.
  • Meer info lezen over het WK en tickets reserveren kan op https://www.fiba.basketball/nl/3x3worldcup/2022/tickets.

In de mediagalerij vindt u een aantal luchtbeelden van de hypecourt. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers en mits vermelding van copyright.

Bart De Wever Burgemeester
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters

 

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.