Bakkerij in Deurne moet twee maanden sluiten
De burgemeester besliste om een bakkerij in de Confortalei in Deurne te sluiten wegens ernstige aanwijzingen van mensenhandel (economische uitbuiting) en gevaar voor de openbare veiligheid en gezondheid. De bakkerij werd gerund door werknemers die illegaal in het land verblijven, en dat in zeer onhygiënische omstandigheden. Het pand blijft voor twee maanden gesloten, van 2 november 2024 tot en met 1 januari 2025.
Onhygiënisch
Eind mei stelde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vast dat de algemene hygiëne en infrastructuur van de bakkerij ontoereikend was. Zo werd onder andere een kakkerlakkenplaag vastgesteld en kon er destijds niet worden aangetoond dat er efficiënte maatregelen werden genomen om het ongedierte te bestrijden. Verschillende voedingswaren werden ook bij een niet-conforme temperatuur bewaard. Gelet op een dreigend gevaar voor de volksgezondheid werden de activiteiten van de volledige inrichting met onmiddellijke ingang verboden door het FAVV.
In september trof de politie een man aan in de bakkerij die er aan het werken was. De man bleek illegaal in ons land te verblijven. Uit de vaststellingen van de politie bleek dat er – ondanks het geldende verbod van FAVV – nog steeds bakkersactiviteiten plaatsvonden in het pand. Er werden opnieuw verschillende onhygiënische omstandigheden vastgesteld, zoals ongedierte, uitwerpselen van muizen en schimmelvorming waar etenswaren werden bewaard. Hierdoor is er een ernstig risico op ziektes of besmettingen bij het consumeren van de producten van de bakkerij. Bovendien komt ook de gezondheid van de werknemers in de bakkerij ernstig in het gedrang.
Illegale werknemers
Uit de vaststellingen van de politie blijkt dat de bakkerij gerund wordt door werknemers die illegaal in ons land verblijven. De uitbaters van de bakkerij werden in het kader van het lopende onderzoek inzake mensenhandel met het oog op economische uitbuiting, gearresteerd en in voorlopige hechtenis geplaatst. De tewerkstelling van illegale werknemers gebeurde zonder de nodige sociaalrechtelijke waarborgen, waardoor zij in een kwetsbare positie verkeren. Het is bovendien niet duidelijk hoe deze werknemers worden vergoed voor het geleverde werk en waar ze momenteel verblijven.
Het gebruik van het pand met als doel het economisch uitbuiten van deze werknemers en de precaire omstandigheden waarin de doelgroep wordt tewerkgesteld, maken een optreden van de burgemeester noodzakelijk. Bovendien blijkt heel duidelijk dat de werkomstandigheden in de bakkerij zeer slecht en enorm onhygiënisch zijn.
Pand blijft twee maanden gesloten
De burgemeester is op grond van de artikelen 133, 133ter, 134quinquies en 135 van de Nieuwe Gemeentewet bevoegd om de noodzakelijke beperkingen op te leggen aan het uitoefenen van het recht op vrijheid van handel en nijverheid. Bovendien kan de burgemeester ook noodzakelijke beperkingen aan dit recht opleggen om de openbare veiligheid en gezondheid te vrijwaren.
Er zijn duidelijk ernstige aanwijzingen dat de bakkerij wordt gerund door onder meer werknemers die illegaal in het land verblijven. Deze personen verkeren in een zeer kwetsbare positie en worden tewerkgesteld in onhygiënische omstandigheden.
Het risico op herhaling van deze illegale praktijken is zeer reëel, onder meer gelet op het feit dat na de eerste controle van het FAVV en de verplichting om alle activiteiten stop te zetten, de activiteiten toch weer werden hernomen. De sluiting van de handelsruimte is noodzakelijk om het risico op ernstige aanwijzingen van mensenhandel met het oog op economische uitbuiting en het risico op herhaling van deze illegale praktijken uit te sluiten, minstens te beperken.
Daarom besliste de burgemeester om de handelsruimte te sluiten en te verzegelen voor een periode van twee maanden, vanaf 2 november 2024 tot en met 1 januari 2025. Er mag tijdens deze periode ook geen enkele vorm van activiteit of uitbating plaatsvinden in het pand.