Asbezorgingssite ‘Afscheid aan de Schelde’ definitief aan De Gerlachekaai

Asbezorgingssite ‘Afscheid aan de Schelde’ definitief aan De Gerlachekaai

Antwerpenaren kunnen sinds 2017 de asurne van een dierbare toevertrouwen aan de Schelde, dankzij de asbezorgssite Memento Scaldis. De installatie die dit type van asverstrooiing mogelijk maakt kreeg eerst een plek aan het Loodswezen, en in 2019 werd die tijdelijk verplaatst naar de De Gerlachekaai ter hoogte van Sint-Andries Zuid. Deze locatie blijkt uitermate geschikt als asbezorgingssite, heel wat inwoners maakten hier al gebruik van en lieten er de asurne van een dierbare neer in de Schelde. De stad beslist nu om deze locatie ter hoogte van de Lakenstraat definitief te behouden.

Antwerpenaren en de Schelde zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Steeds vaker nemen families op de Scheldekaaien afscheid van hun dierbaren, die de rivier als laatste rustplaats kozen.

Memento Scaldis – Afscheid aan de Schelde

Stad Antwerpen opende in 2017 deze asbezorgingssite met de toepasselijke naam ‘Memento Scaldis’, ofwel ‘Afscheid aan de Schelde’. Aan een apart terras met enkele zitbanken is een installatie voorzien met een beweegbare en kantelbare arm. In het midden staat een meerpaal om de urne op te leggen tijdens het afscheidsmoment. Via de installatie kan een zee-urne veilig worden toevertrouwd aan de Schelde. Wie dat wil kan er ook de scheepsbel laten luiden en er is voldoende horeca in de buurt voor een eventueel aansluitend afscheidsmoment.

Schepen voor begraafplaatsen Els van Doesburg: "Antwerpenaars zijn gehecht aan de Schelde en velen van hen willen ook na hun overlijden verbonden blijven met onze rivier. Op de Scheldekaaien kunnen families sinds 2019 vanaf de oever afscheid nemen van hun dierbaren. De locatie aan Sint-Andries Zuid is ondertussen volledig ingeburgerd en steeds meer Antwerpenaars kiezen voor deze manier van afscheid nemen. De enige juiste beslissing was dus om de locatie voor Memento Scaldis definitief te houden."

Vaak gebruikt

‘Afscheid nemen aan de Schelde’ is ​ breed gekend en al heel wat Antwerpenaren maakten van deze locatie gebruik om afscheid te nemen. De eerste jaren werd de site jaarlijks ongeveer 80 keer gereserveerd, in 2021 en 2022 was dit ruim 160 keer per jaar, wat neerkomt op een gemiddelde van minstens 2 keer per week.

Ook de scenaristen van de televisiereeks Dertigers is deze mooie en bijzondere plek aan de De Gerlachekaai niet ontgaan. Ze gebruikten de locatie in één van hun afleveringen. Geïnteresseerden die willen zien hoe een afscheidsceremonie verloopt kunnen de bewuste aflevering herbekijken via VRT MAX (Seizoen 4, aflevering 9).

Meer info

Het gebruik van Memento Scaldis is gratis. Wie gebruik wenst te maken van de site moet wel online reserveren. Het reserveringsformulier houdt rekening met de getijden. Enkel bij hoogtij kan een afscheidsmoment plaatsvinden. Meer info en reservaties mogelijk via https://www.antwerpen.be/product/afscheid-schelde-aanvragen.


Het beeldmateriaal uit dit persbericht is te vinden in de mediagalerij. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg

Copyright headerbeeld: stad Antwerpen

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.