Antwerpse studenten maken gids voor studentendopen en welkomstrituelen

09/11/2021

De werkgroep Welkomstrituelen, een projectgroep waarin alle Antwerpse onderwijsinstellingen vertegenwoordigd zijn, studenten en STAN, presenteerde maandag 8 november ‘Het Grote Doopdebat’. Dit project van stad Antwerpen verenigt en ondersteunt studenten en andere betrokkenen om in dialoog te gaan en samen te werken rond welkomstrituelen zoals de studentendopen. Op basis daarvan co-creëren ze de principes en voorwaarden voor die rituelen.

Tijdens het project, dat loopt van november 2021 tot mei 2022, krijgen de studenten ondersteuning en inspiratie aangereikt om in dialoog te gaan en tot goede praktijken en afspraken te komen rond welkomstrituelen. Het eindresultaat bestaat daarnaast uit een inspiratiegids met de beste praktijken en ideeën van studenten(clubs).

Gedragen en hedendaags doopklimaat

Schepen voor onderwijs Jinnih Beels: “Het debat over studententopen is vandaag bijzonder actueel. Maar als we spreken over welkomstrituelen, waaronder ook dopen, kunnen en mogen we dat niet zonder onze studenten doen. Met dit traject bieden we ze een platform om hun stem te laten horen en om samen op zoek te gaan naar een gedragen en hedendaags kader rond welkomstrituelen. Zo willen we als stad werken aan een open en verbindend doopklimaat dat enerzijds voortbouwt op eeuwenlange tradities en tegelijk aangepast is aan de 21e eeuw.”

Bijeenkomsten en debatten

De eerste studenten spraken hun engagement al uit voor dit project. Tijdens de ‘Kick-off voor Ambassadeurs’ op 26 oktober in De Winkelhaak waren er 96 aanwezigen, waaronder 70 studenten. 49 van hen vulden een engagementsverklaring in. Hiermee beloven ze de campagne mee uit te dragen, ideeën aan te reiken en mee te doen aan bijeenkomsten en debatten. 21 studenten gaven aan zelf een debat te willen organiseren. In de werkgroep zetelen ook een aantal studenten, van waaruit ze meebeslissen over het gehele traject.

Van alcoholgebruik, schachtenverkopen tot het uit de kleren gaan tijdens dopen: alles kan en zal tijdens de gesprekken taboeloos op tafel worden gelegd”, aldus schepen Beels. "De good practices nemen we evenzeer mee, want veel studentenclubs in onze stad tonen al hoe het anders kan. Maar de excessen moeten bespreekbaar worden gemaakt.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Dette van Zeeland voorzitter Werkgroep Welkomstrituelen

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.