Antwerpse jeugd viert Dag van de Jeugdbeweging met ontbijt op Theaterplein

Op vrijdag 20 oktober is het de jaarlijkse Dag van de Jeugdbeweging en ook dit jaar slaan de Antwerpse jeugdverenigingen de handen in elkaar om de meer dan tweeduizend vrijwilligers in het jeugdwerk te vieren. Die jongeren zetten zich namelijk het hele jaar in om kinderen en jongeren een fantastische tijd vol spel en plezier te bezorgen. De dag begint met een ontbijt op het Theaterplein.

Stad Antwerpen telt bijna 90 jeugdbewegingen, waar kinderen en jongeren wekelijks een dag naartoe gaan om allerlei activiteiten te doen. Om de vrijwilligers en de leiding, die dit alles in goede banen leiden, te bedanken voor hun engagement wordt er een feestontbijt georganiseerd op het Theaterplein tussen 7 en 9 uur.

Persuitnodiging

De pers is van harte welkom voor dit grootschalige feestontbijt op vrijdag 20 oktober tussen 7 uur en 9 uur op het Theaterplein.

​Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via Jochem Van Staey (tel 0485 93 84 86).

Antwerpse jeugdbewegingen

In Antwerpen vallen de jeugdbewegingen onder de koepels FOS Open Scouting, KSA, Scouts en gidsen Vlaanderen, Chiro, JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu), IJD (Jongerenpastoraal Vlaanderen) en KLJ. Antwerpen telt ongeveer 10.000 kinderen en jongeren die lid zijn van een jeugdvereniging. Elk jaar stijgen de ledenaantallen en komen er nieuwe groepen bij. Er is dan ook voor elk wat wils: zeescouts, meisjes-, jongens-, gemengde groepen, kleine of grote groepen, voor kinderen met een beperking…

Schepen voor jeugd Jinnih Beels: “Met de Dag van de Jeugdbeweging vieren we de Antwerpse jeugdbewegingen en zetten we de vele geëngageerde jongeren in de spotlights. Het is bij uitstek een feest voor, door en met de jongeren zelf, waar we als stad onze schouders graag onder zetten en een financieel duwtje voor in de rug geven. Het is onze manier om hen mee te bedanken voor de vele activiteiten die ze organiseren voor duizenden kinderen en jongeren in onze stad. Een engagement dat ze met heel veel toewijding en plezier opnemen, en bovendien erg verrijkend is en hen competenties doet ontwikkelen die ook in hun verdere leven van pas zullen komen.”

De jeugdbewegingen in Antwerpen staan vaak voor verschillende grootstedelijke uitdagingen: leidingtekort, lokalenproblematiek, verlagen van financiële en culturele drempels, tekort aan ruimte… Om hen hierbij te ondersteunen investeert de stad in zogenaamde stadswerkers. Zij vormen de link tussen de verenigingen en de stad en helpen hen waar nodig. Daarnaast kunnen heel wat groepen gebruik maken van stedelijke infrastructuur. Voor financiële ondersteuning kunnen de jeugdbewegingen terecht bij de districten.

Wie aangesloten is bij een jeugdbeweging wordt opgeroepen om op vrijdag 20 oktober in het uniform van hun vereniging naar school of hun werk te gaan.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Nel Aerts Woordvoerder schepen Jinnih Beels
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.