Antwerps stadsbestuur biedt steun en medeleven aan Turkije en Syrië na aardbeving

Stad Antwerpen besliste om steun te bieden na de verwoestende aardbeving die Turkije en Syrië trof op 6 februari. De stad doet een donatie van 20.000 euro aan het Rode Kruis, en solidariteitsacties.

Antwerpen is de thuis van heel wat mensen van Turkse en Syrische afkomst. Beide gemeenschappen en hun families zijn zeer zwaar getroffen door het leed in hun land van oorsprong, na de catastrofale aardbeving met als epicentrum het district Şehitkamil in het zuiden van Turkije.

Burgemeester Bart De Wever: “Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en de nabestaanden van deze vreselijke natuurramp. Onze stadsgemeenschap is een warme thuis voor vele Antwerpenaren van Turkse of Syrische afkomst. In naam van het stadsbestuur wil ik mijn oprecht medeleven betuigen aan alle Antwerpenaren wiens familie of naasten getroffen zijn door het onheil.”

De stad besliste om voor deze grote natuurramp steun vrij te maken en een aantal acties uit te voeren:

  • Er komt vanuit het stedelijke luik ontwikkelingssamenwerking een donatie van 20.000 euro aan het Noodhulpfonds aardbevingen Turkije-Syrië van Rode Kruis Vlaanderen.
  • Aan het toeristisch onthaalcentrum Het Steen bevindt zich een symbolische vlaggenmast voor solidariteitsuitingen. Daar wordt de Turkse vlag vanaf vrijdag halfstok gehangen, net als een neutrale vlag voor de slachtoffers uit Syrië en andere landen.
  • Alle vlaggen aan het stadhuis worden op vrijdag en zaterdag ook halfstok gehangen.
  • Morgen, vrijdag 10 februari om 12.00 uur, speelt de beiaard van de kathedraal het Turkse volkslied.
  • Het college van burgemeester en schepenen verstuurt brieven waarin de stad haar medeleven uitdrukt naar de consul-generaal van Turkije in Antwerpen, de ambassadeur van Turkije in België, en de Syrische gemeenschap in Antwerpen.
  • Brandweer Zone Antwerpen stuurt 1 medewerker naar Turkije om logistieke ondersteuning te voorzien binnen B-FAST.
Schepen voor ontwikkelingssamenwerking Nabilla Ait Daoud:"De beelden van het leed laten niemand onberoerd. Het stadsbestuur voelt zich geroepen om steun te verlenen waar mogelijk. De Antwerpenaar is solidair en als diverse stad telt Antwerpen veel stadsgenoten die verwanten hebben in de getroffen gebieden. Beide getroffen landen kennen een grote gemeenschap in onze stad, vandaar onze noodhulp aan de slachtoffers in Turkije en Syrië."
Bart De Wever Burgemeester
Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.