Antwerps Klimaatfonds ondersteunt drie klimaatadaptatieprojecten

Antwerps Klimaatfonds ondersteunt drie klimaatadaptatieprojecten

Het Klimaatfonds van stad Antwerpen gaat drie projecten ondersteunen die het verschil kunnen maken bij de uitvoering van haar klimaatambities. Het gaat over projecten om regenwater beter op te vangen, daken te vergroenen en jeugdterreinen groener te maken. De initiatieven ontvangen een toelage van in totaal 130.000 euro.

Tegen 2050 wil Antwerpen een klimaatrobuuste stad zijn. Dat betekent dat de stad waar mogelijk ruimte maakt voor water en meer groen om de gevolgen van de klimaatverandering beter op te vangen. Om deze ambitieuze doelstelling te realiseren zijn niet alleen ingrepen op het publiek domein, maar ook op private percelen nodig. Daarom lanceerde het Klimaatfonds in februari voor de tweede keer een thematische oproep, voor professionals die inzetten op klimaatadaptatie op private percelen.

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: "Antwerpen is ambitieus in de klimaatdoelstelingen. Om die doelstellingen te realiseren kunnen we alle hulp gebruiken. Daarom is het ook belangrijk dat de private percelen mee vergroenen en ontharden. Dankzij de expertise van ondernemers, visionairen en geëngageerde burgers kunnen we nu rekenen op drie vernieuwende projecten die de stad weer meer wapenen tegen de uitdagingen van de klimaatopwarming."

Drie projecten werden goedgekeurd en zullen een toelage ontvangen van de stad:

  • Klimaatplatform Antwerpen vzw: Samen regen oogsten – afkoppelen met je buren
    ​Tuineigenaars
    zijn vaak niet voldoende op de hoogte van de kleine ingrepen die ze kunnen uitvoeren om actief aan de slag gaan met regenwater op hun perceel. Klimaatplatform Antwerpen wil in drie districten, telkens in een bepaalde buurt, de inwoners informeren, motiveren en begeleiden om het regenwater af te koppelen van het riool. Het water kan zo op het eigen perceel opgevangen worden om te gebruiken of om traag te infiltreren in de bodem. Afkoppelen draagt er toe bij dat het rioolstelsel bij hevige regenval niet overbelast geraakt en zorgt dankzij infiltratie in de bodem voor minder droogte in de zomer. Dit project ontvangt een toelage van 41.000 euro. ​
  • Regionaal Landschap de Voorkempen vzw: Jeugdgroen
    Het Regionaal Landschap de Voorkempen wil met het project Jeugdgroen Antwerpse jeugdverenigingen begeleiden om van hun terreinen biodiverse en klimaatadaptieve jeugdplekken te maken. Zo’n aangepast terrein bestaat niet enkel uit een grasplein, maar uit een verscheidenheid aan leuke groene speel- en verstopplekjes. Dit is een meerwaarde voor de jeugdverenging, maar ook de buurt heeft er baat bij doordat er bijvoorbeeld meer schaduwrijke plekjes ontstaan. Jeugdverenigingen die zich kandidaat stellen krijgen begeleiding van projectidee over realisatie tot beheer van het nieuwe terrein. Deze klimaatrobuuste jeugdterreinen kunnen daarna andere stedelijke verenigingen inspireren om zelf met hun perceel aan de slag te gaan. Dit project ontvangt 50.000 euro van het Klimaatfonds.
  • Groot Licht vzw: Groendakinzicht.be
    Antwerpen telt ongeveer 15,5 miljoen m² aan platte daken. Groot Licht vzw wil met het project Groendakinzicht.be eigenaars maximaal informeren en ontzorgen om hun plat dak te vergroenen. De vzw werkt daarvoor een groendakconcept uit dat breed toepasbaar is en waarvan het proces en het kostenplaatje vooraf duidelijk zijn. Daarnaast zal Groot Licht vzw ook inzetten op sensibilisering en het creëren van een draagvlak voor groendaken. Het project wil bovendien in Antwerpen 20 grote groendaken realiseren. Dit project krijgt een toelage van 39.000 euro.

Journalisten die een interview willen afnemen met een van de projectindieners, kunnen een afspraak maken via Rebecca Van Remoortere (rebecca.vanremoortere@antwerpen.be of tel. 0498 78 21 44)

In de mediagalerij vindt u beeldmateriaal van andere klimaatadaptatieprojecten. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Rebecca Van Remoortere Woordvoerder schepen Tatjana Scheck

Copyright headerbeeld: Frederik Beyens

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.