Antwerpen zet strijd tegen zwerfvuil en sluikstort verder

Antwerpen zet strijd tegen zwerfvuil en sluikstort verder

"Te lui, te zat of te dom?" Nieuwe campagne spreekt mensen rechtstreeks aan op hun gedrag

Dinsdag 7 mei 2024

De eerste warme dagen zijn net achter de rug en de Antwerpenaar geniet dan van de mooie parken en pleinen. Helaas wordt er ook veel afval achtergelaten. Daarom start de stad Antwerpen deze maand met een opvallende campagne om mensen aan te spreken op dit gedrag.  

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg: "Te lui, te zat of te dom om jouw vuilnis in de vuilbak te gooien? Sorry, maar dat zijn geen excuses. Dat willen we met deze campagne duidelijk maken: of het nu gaat om een sigarettenpeuk, een papiertje of een lege fles wijn, er is nooit een goede reden om je afval ergens achter te laten. Het is ook respectloos voor diegenen die het later moeten opruimen. Laat die vetzakkenmentaliteit dus thuis, en hou ’t stad proper."

De campagne heeft 3 verschillende beelden die van 6 mei tot 20 mei in de hele stad te zien zullen zijn. Daarnaast staan er grote billboards in Park Spoor Noord en het Droogdokkenpark. Ook op de Groenplaats zal de campagne te zien zijn. 

Brede aanpak 

Deze campagne past in een brede aanpak tegen zwerfvuil en sluikstort. Dagelijks zetten meer dan 900 stadsmedewerkers en duizenden vrijwilligers zich in om de Antwerpse straten en pleinen proper te houden. Bovendien worden er elk jaar van april tot oktober 40 extra tijdelijke werknemers in dienst genomen om alle parken en pleinen proper te houden. 

Daarnaast gaan stadstoezichters elke dag op pad en zorgen, door het vaststellen van overtredingen en via GAS-boetes, voor een veilige, propere en aangename woon- en werkomgeving. 

Jaarlijks wordt er in Antwerpen meer dan 15.000 ton sluikstort en zwerfvuil opgeruimd en dit kost de stad ruim 37 miljoen euro aan personeel, materiaal en verwerkingskosten. 


In de mediagalerij zijn beelden van de campagne te vinden. Opgelet: deze beelden zijn uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
David Cleiren Woordvoerder schepen Els van Doesburg
Klimaat & Groen Samenleven & Welzijn
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.