Antwerpen zet 2024 feestelijk in met eindejaarsvuurwerk boven de Schelde

Antwerpen zet 2024 feestelijk in met eindejaarsvuurwerk boven de Schelde

Toeschouwers welkom aan Scheldekaaien Zuid, niet langer aan Steenplein wegens werken

Op zondag 31 december om middernacht zet Antwerpen het nieuwe jaar traditiegetrouw in met vuurwerk, dat dit jaar wordt afgevuurd van op de Schelde aan de zuidelijke kant van de stad. Toeschouwers kunnen het vuurwerk dit jaar niet bewonderen aan het Steenplein, maar wel aan de kaaien ter hoogte van het Zuid. Ook aan het Galgenweel op Linkeroever is het spektakel te zien. Op Radio Minerva zal de bijhorende muziek live te beluisteren zijn zodat iedereen dit feestelijke moment mee kan beleven. Wie de winterse temperaturen liever niet trotseert, kan alles live volgen op VRT 1.

Ook bij de overgang van 2023 naar 2024 zet stad Antwerpen het nieuwe jaar in met vuurwerk. De bekroonde professionele vuurwerkmaker Cliff Hooge en zijn team zorgen voor een prachtige hemel boven de stad. Vijftien minuten lang worden honderden pijlen op een bijpassende soundtrack de lucht in geschoten.

Ook deze keer wordt het vuurwerk afgestoken van op de Schelde, dit jaar ter hoogte van Scheldekaaien Zuid.

Op rechteroever kunnen toeschouwers terecht op de Scheldekaaien ter hoogte van de Sint-Michielskaai en de Cockerillkaai op het Zuid, wat dit jaar de beste plaats is om van dit prachtige spektakel te genieten. Hier kijken bezoekers recht op het vuurwerk en luisteren ze live naar de muziek. Bezoekers komen evenwel best op tijd, want het zal er druk zijn.

Aan de andere kant van de Schelde is er een mooi zicht op het vuurwerk ter hoogte van het Galgenweel. Ook op de wandelboulevard op Linkeroever is het spektakel zichtbaar, met de Antwerpse skyline als achtergrond.

Live kijken of luisteren

De soundtrack van het vuurwerk is live te beluisteren op Radio Minerva (98.0 FM, DAB of de app) en het vuurwerk wordt ook live uitgezonden op VRT1 (vanaf 23.59 uur, na ‘Vrede op aarde’). 

Veiligheidsmaatregelen

Het gebruik van vuurwerk is altijd verboden in heel Antwerpen, net zoals het aansteken van voetzoekers, het maken van vuur en het oplaten van wensballonnen. Bovendien is het tot 31 januari zoals steeds ook verboden om openlijk vuurwerk in bezit te hebben en aanstalten te maken om het te gebruiken. Wanneer de politie toch mensen met vuurwerk ziet, wordt dat in beslag genomen en riskeren ze een GAS-boete. Wie overigens in Antwerpen betrapt wordt met vuurwerk moet naast een boete ook de retributie betalen, voor het veilig ophalen van het pyrotechnisch materiaal, het bewaren en de vernietiging ervan.

Bereikbaarheid

Vanuit hartje Antwerpen geraken bezoekers vlot te voet richting de Scheldekaaien, er is signalisatie voorzien. Stad Antwerpen voorziet begeleiders in het centrum die bezoekers de weg wijzen naar Scheldekaaien Zuid, waar ze het vuurwerk kunnen aanschouwen.

De stad raadt overigens alle bezoekers aan om zich tijdens oudejaarsavond te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te verplaatsen. Een deel van de Scheldekaaien wordt autovrij gemaakt of krijgt een tijdelijk parkeerverbod.

Ook bezoekers van buitenaf raadt de stad aan om met de fiets, deelmobiliteit, het openbaar vervoer of via een P+R naar Antwerpen te komen. De uitgebreide mobiliteitsinfo en het grondplan zijn te vinden op www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Dankzij een tijdelijk aanbod van De Lijn kopen bezoekers aan de ticketautomaat van de P+R Linkeroever, Luchtbal of Merksem sinds 3 december een 10-rittenkaart voor slechts 10 euro. Zo kunnen ze heen en terug naar de stad voor 2 euro per persoon. Meer info over dit aanbod is te vinden op de website van De Lijn.

Toeschouwers die het openbaar vervoer nemen kunnen best tram 1 of 10 nemen en afstappen aan halte Kasteelplein, vanwaar ze via de Tolstraat naar de Scheldekaaien kunnen wandelen.


In de mediagalerij vindt de pers een selectie foto's van vorige edities. De pers mag deze beelden vrij gebruiken, maar dient wel het copyright te vermelden dat opgenomen is in de beschrijving van de gebruikte beelden. Deze link is enkel voor gebruik door de pers en mag niet gepubliceerd worden.

Bart De Wever Burgemeester
Lauranne Van Dongen Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

Copyright headerbeeld: Tom Cornille

Dienstverlening & Bestuur Cultuur & Vrije Tijd
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.