Antwerpen verdubbelt Vlaamse investering kinderopvang

4,8 miljoen euro extra

De Vlaamse overheid (Agentschap Opgroeien) voorziet extra geld voor het omschakelen van bestaande kinderopvangplaatsen met vaste prijs naar plaatsen die opvang aanbieden via een inkomensgerelateerde prijs. Stad Antwerpen ontvangt hiervoor 2,43 miljoen euro van Vlaanderen. De stad engageert zich om daarbovenop eenzelfde bedrag op tafel te leggen voor de creatie van nieuwe plaatsen.

De Vlaamse overheid heeft 16,242 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de realisatie van 1242 nieuwe inkomensgerelateerde kinderopvangplaatsen in heel Vlaanderen. Zo kunnen kinderdagverblijven opvangplaatsen aanbieden waarbij de ouder een meer voordelige dagprijs betaalt op basis van zijn inkomen.

Positief voor ouders en kinderopvang

De organisatoren van kinderopvang in Antwerpen ontvangen van Vlaanderen hiervoor 2.436.338,25 euro. Dat volstaat om 270 plaatsen om te schakelen van vrije dagprijs naar inkomensgerelateerde dagprijs. Naast een voordeel voor de ouders is dat ook een voordeel voor de kinderdagverblijven: de extra subsidie stelt hen in staat hun medewerkers hogere lonen uit te betalen.

Stad verdubbelt

Stad Antwerpen verdubbelt de inspanning van Vlaanderen en investeert nog eens meer dan 2,4 miljoen euro in 186 nieuwe inkomensgerelateerde opvangplaatsen. Het opzet is om alle nieuwe plaatsen tegen eind december 2026 te realiseren.

In totaal komen er zo in Antwerpen dus 456 inkomensgerelateerde plaatsen bij.

Schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud: “Wij blijven volop investeren in meer en tegelijk betaalbare kinderopvang in Antwerpen. Voor de Antwerpse ouders is voldoende opvang belangrijk voor een goede balans tussen werk en privé, of wanneer papa’s en mama’s op zoek gaan naar een job op de arbeidsmarkt. Maar kwalitatieve kinderopvang is ook en vooral in het belang van het kind zelf. Met een sterke pedagogische aanpak is kinderopvang de ideale opstap naar de kleuterschool!”
Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Jeugd & Onderwijs
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.