Skip to Content
Antwerpen telt af naar Ronde van Vlaanderen op 3 april

Antwerpen telt af naar Ronde van Vlaanderen op 3 april

Eerste keer opnieuw met publiek in drie jaar

Vandaag presenteerden stad Antwerpen en Flanders Classics het lokale programma voor de 106de editie van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen. Ook zetten ze de aftelklok in gang, die de resterende tijd weergeeft tot de aanvang van de Vlaanderens Mooiste, komende zondagochtend 3 april. Na twee edities zonder publiek zijn alle wielerfans meer dan welkom voor deze zesde Antwerpse start met de ploegenvoorstelling op de Grote Markt en het vertrek van de renners op de Scheldekaaien. Bovendien is het die dag ook winkelzondag in de stad en Antwerp Fashion Weekend, dus er valt heel wat te beleven.

De laatste dagen tot de start van Vlaanderens Mooiste zijn ingezet. De klok op de startboog telt minutieus af naar zondag 3 april om 10 uur. Dan zal het klassieke wielerpeloton zijn Ronde opnieuw beginnen op de Scheldekaaien ter hoogte van het Steenplein. Momenteel staan toppers als titelverdediger Kasper Asgreen, ex-winnaar Mathieu van der Poel, Tourwinnaar Tadej Pogacar, Wout van Aert, Oliver Naesen en Antwerpenaar Victor Campenaerts op de deelnemerslijst.

Zowel in 2020 als in 2021 ging de start noodgedwongen zonder publiek door, wegens de pandemie. Momenteel zitten we in code geel op de coronabarometer en mogen evenementen buiten doorgaan zonder beperkingen in capaciteit en zonder mondmasker en CST. Dat betekent dus ook eindelijk opnieuw een start van de Ronde mét publiek, met Antwerpen als trotse gaststad.

Schepen voor sport Peter Wouters: “Met de zesde start van de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen bouwen we stilaan een mooie traditie op. Deze week stond en staat alles in het teken van de koers en neemt de Ronde-koorts gaandeweg toe. We bouwen de spanning op met het scholenproject Kleine Flandrien en de cyclo We Ride Flanders, maar zondag volgt uiteraard het hoogtepunt. Dan start de viering van dé hoogmis van het Vlaamse wielerjaar in de schaduw van onze kathedraal. Een Ronde die we bovendien eindelijk weer ten volle kunnen beleven. Een welverdiende beloning na twee corona-edities die ons weliswaar de prijs van de strijdlust en internationale schouderklopjes opleverden, maar waarbij we het zonder groot wieler- en volksfeest moesten stellen.”

Start 2022

Wie zo dicht mogelijk bij de renners wil geraken, moet om 8.15 uur paraat staan aan het grote podium op de Grote Markt. De renners fietsen van hun teambussen over de gele loper naar het podium. Daar worden ze voorgesteld aan het publiek en krijgen ze een warm welkom, waarna ze hun startformulier ondertekenen. De presentatoren zijn Linde Merckpoel en Tom Vandenbulcke. Elk team rijdt de gele catwalk van de Grote Markt op met zelfgekozen muziek. Hét moment om de favoriete renners van dichtbij te bewonderen op hun supersnelle racefietsen.

Om 10 uur wordt aan de grote startboog op de Scheldekaaien ter hoogte van het Steenplein het startschot van de 106de editie van de Ronde van Vlaanderen gegeven. Hierna zijn de renners nog een tijdlang te bewonderen in de stad: ze rijden in groep en aan een rustig tempo langs de Scheldekaaien, Brouwersvliet en Oudeleeuwenrui richting de Waaslandtunnel en zo verder naar Linkeroever. Verderop, in Burcht, barst de wedstrijd dan los.

De start op de Scheldekaaien in 2017 - © Walter Saenen
De start op de Scheldekaaien in 2017 - © Walter Saenen
Schepen Wouters: “Weg met dat sprintje naar de zetel of die demarrage naar het televisiescherm. Kom als vanouds surplacen op de Grote Markt, supporter mee en zwaai de renners uit met een oorverdovend applaus, voor ze op zoek gaan naar hun heilige graal. En daarna begint het hunkeren naar 2024, wanneer de stad zich opmaakt voor een nieuw ‘Rondje’. Volgend jaar staan we onze begeerde bruid even af en mag de stad Brugge op date met Vlaanderens Mooiste. Zij straalt in Antwerpen, maar ook in Brugge Die Scone komt die schoonheid tot haar recht. Een ding staat als een paal boven water: een betere thuishaven voor de Ronde bestaat niet.” ​

Aankleding stad

De stad is trots dat ze de startlocatie is van dit topwielerevenement. Daarom wordt Antwerpen in aanloop naar de Ronde aangekleed in het thema, met de klassieke affiches en vlaggen, maar ook met bierviltjes met de baseline van dit jaar ‘Nog een Rondje?’. Op de Grote Markt ligt de gele loper en staat het grote podium klaar voor de ploegenvoorstelling.

Bovendien worden de spatborden van zo’n 400 Velo-fietsen helemaal gepimpt, net als een aantal fietsstations in verschillende districten. En op een aantal grote fietskruispunten werden en worden tijdens een promotieactie waterbidons van de Ronde uitgedeeld door een groepje enthousiaste wielerfans.

Winkelzondag

Na het vertrek van de renners uit de stad zijn er nog redenen genoeg om in Antwerpen te blijven hangen. Voor een gezonde lunch, een schuimend Bolleke in één van de wielercafés, een smakelijk dessert of een andere culinaire verwennerij. Zoals steeds is er heel wat te beleven, en bovendien is het de eerste zondag van de maand en dus winkelzondag. Wielerfans op zoek naar een nieuwe outfit zijn welkom in heel wat zaken in de binnenstad. Bijkomend vindt ook het Antwerp Fashion Weekend plaats, en tonen mode- en kledingwinkels hun nieuwste collecties tijdens stijlvolle openlucht-modeshows. Daarbovenop wordt de bezoeker getrakteerd op dj-sets en special acts.

Mobiliteitsinfo

Het vertrek van een internationale topwedstrijd als de Ronde van Vlaanderen heeft een impact op het verkeer. De wielrenners komen met bussen naar de startplaats, de volgwagens en publiciteitskaravaan moeten kunnen parkeren, onder andere de Waaslandtunnel en Scheldekaaien worden een tijdlang afgesloten, en heel wat supporters komen naar het centrum van de stad om hun favoriete renners aan te moedigen. Zowel op zaterdagochtend 2 april (‘We Ride Flanders’, de Ronde voor wielertoeristen) als op zondagvoormiddag 3 april zal het verkeer in de stad op verschillende plaatsen hinder ondervinden, en zijn er plaatselijke parkeermaatregelen van kracht.

Bezoekers komen best te voet, met de (deel)fiets, (deel)scooter, (deel)step of het openbaar vervoer naar de stad. De park-and-rides zijn bereikbaar en een goede keuze om in combinatie met het openbaar vervoer gemakkelijk en snel naar de startzone te komen.

De gedetailleerde bereikbaarheidsinfo, verkeers- en parkeerinfo en een routeplanner zijn te vinden op www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.


​Alle info over het Rondeweekend in Antwerpen staat op www.derondeinantwerpen.be.


In de mediagalerij vindt u foto's van de vorige edities van de start van de Ronde in Antwerpen mét publiek. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Bart De Wever Burgemeester
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters

Copyright headerbeeld: Jan Opdekamp

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.