Antwerpen krijgt Europese erkenning voor project Linkeroever Klimaatneutraal 2030
De Europese Commissie heeft het officiële ‘Net Zero Cities’-missielabel toegekend aan stad Antwerpen voor haar Klimaatcontract Linkeroever 2030. Dat maakte de Commissie vandaag bekend tijdens het Cities Mission Congres in Vilnius. Met het Klimaatcontract wil Antwerpen van Linkeroever nog meer een innovatieve proeftuin maken en wil de stad de energie- en klimaattransitie voor iedereen haalbaar maken. Het toegekende label zal die versnelling mee helpen uitrollen: het helpt de stad onder meer om de nodige financiering aan te trekken.
Een concreet gevolg van het EU Net Zero Cities-missielabel aan Antwerpen is de toegang tot een expertisenetwerk en subsidiemogelijkheden. Zo wordt er een vast Europees aanspreekpunt voor financieel advies aangesteld bij de uitvoering van de plannen voor Linkeroever. Deze specialist helpt de stad om financiële vragen helder te formuleren en fungeert als schakel met onder andere de Europese Investeringsbank en andere mogelijke financieringsbronnen. Daarnaast opent het label de deur naar specifieke subsidiemogelijkheden, wat bijkomende kansen biedt voor de realisatie van de acties van het Klimaatcontract voor iedereen. Met het missielabel geeft de Europese Commissie dus duidelijk aan dat ze vertrouwen heeft in het Antwerpse project.
Klimaatcontract
Antwerpen werd in 2022 geselecteerd als een van de 112 steden binnen de Europese missie ‘100 klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030’. Voor Linkeroever zet het Klimaatcontract in op vijf grote ambities en heel concrete acties.
Het gaat onder andere om de:
- aanleg van een warmtenet op basis van industriële restwarmte;
- renovatie van de sociale woontorens in Europark;
- maximale benutting van zonne-energie;
- uitbreiding van fiets- en wandelinfrastructuur;
- en het emissievrij maken van logistiek en openbaar vervoer.
Ook de geplande vergroeningen van Europark, de Scheldeboorden en Ringpark West maken deel uit van het actieplan.
Schepen voor leefmilieu Karim Bachar: “Linkeroever is de innovatieve proeftuin van onze stad. We schakelen daar een ongeziene versnelling hoger richting een klimaatneutrale wijk, en dat op maat van elke Antwerpenaar. De klimaattransitie slaagt alleen als ze haalbaar en betaalbaar is voor iedereen. Dankzij het stadswarmtenet daar bijvoorbeeld zullen bewoners niet langer afhankelijk zijn van schommelende gasprijzen. Van die collectieve aanpak wordt iedereen beter. Wat we op Linkeroever leren, rollen we uit over de hele stad. Zo werken we stap voor stap toe naar onze klimaatdoelen tegen 2050."
Samenwerkingsverband
Dit contract kan de stad niet alleen realiseren, daarom is een samenwerking opgezet met heel wat partners zoals CIB, Fluvius, Flux50, Net Zero Cities, de Organisatie voor Duurzame Energie, Samen KlimaatActief, het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap en Woonhaven Antwerpen, Port of Antwerp-Bruges, Universiteit Antwerpen en VITO.
Meer info is te vinden op https://www.antwerpenmorgen.be/nl/projecten/linkeroever-klimaatneutraalin-2030/over.