Antwerpen krijgt bijzondere vermelding bij prestigieuze Lee Kuan Yew World Cities Prize

De stad Antwerpen heeft vorige week een lovenswaardige bijzondere vermelding gekregen bij de Lee Kuan Yew World Cities Prize. Deze award roemt de meest leefbare, bruisende en duurzame urban gemeenschappen ter wereld. Naast Antwerpen vielen bij deze editie Boston, Lissabon en Wenen in de prijzen.

De Lee Kuan Yew World City Prize is een tweejaarlijkse award die in Singapore wordt toegekend aan internationale steden die duurzame transformatie inzetten om stedelijke uitdagingen aan te pakken. Visie, goed bestuur en innovatie zijn hierbij kwaliteiten die de jury waardeert. Door de coronapandemie werden de winnaars van de editie 2020 pas op maandag 14 maart bekendgemaakt.

Antwerpse focus op duurzame transformatie

Volgens de jury verdient Antwerpen een bijzondere vermelding om een aantal verwezenlijkingen. Zo is er lof voor het strategisch ruimtelijk structuurplan, de heraanleg van de Scheldekaaien, het klimaatneutrale bedrijventerrein Blue Gate Antwerp, het mobiliteitsproject Slim naar Antwerpen en het ambitieuze toekomstproject De Grote Verbinding. De jury verwoordt het als volgt: “Antwerpen verdient deze bijzondere vermelding voor de zorgvuldige en doelgerichte manier waarop ze aan stadsontwikkeling doet. De stad hanteert een combinatie van grootschalige en kleinschalige ingrepen die op lange termijn hun waarde bewijzen.”

Burgemeester Bart De Wever: "We hebben de bijzondere waardering voornamelijk gekregen door het inspraaktraject waarbij we Antwerpenaren betrekken bij het opstellen van de plannen voor De Grote Verbinding. We zijn verheugd dat de jury onze Antwerpse aanpak looft, want co-creatie is een krachtdadige manier om bij stadsbewoners draagvlak te creëren voor mobiliteits- en infrastructuuroplossingen. Antwerpen geldt daarmee als lichtend voorbeeld voor andere steden die voor de complexe uitdaging staan om historische infrastructuur en moderne stadsontwikkeling samen te brengen."

Sterk internationaal gezelschap

Bij deze prestigieuze prijs bevindt Antwerpen zich in een sterk en internationaal gezelschap. Andere bijzondere vermeldingen zijn er bij deze editie voor Boston en Lissabon. In het verleden waren er bijzondere vermeldingen voor onder meer Tokyo, Vancouver en Kopenhagen. Winnaar van de Lee Kuan Yew World Cities Award 2020 is Wenen, die daarmee Seoul opvolgt.

Lee Kuan Yew

De prijs is vernoemd naar Lee Kuan Yew (1923-2015), de eerste premier van Singapore sinds de onafhankelijkheid. Lee Kuan Yew had tijdens zijn bestuursperiode veel aandacht voor strategisch grondgebruik, mobiliteit en milieubeleid. Dankzij zijn inspanningen is Singapore wat het vandaag is: een stad met een sterke economie en een hoge levenskwaliteit.

De Lee Kuan Yew World Cities Prize is een organisatie van de Urban Redevelopment Authority van Singapore en het Centre for Liveable Cities. Meer info over deze award is te vinden op www.leekuanyewworldcityprize.gov.sg. Specifiek over de bijzondere vermelding voor Antwerpen is er de link www.leekuanyewworldcityprize.gov.sg/antwerp/.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.