© Frederik Beyens
© Frederik Beyens

Antwerpen kiest voor 'gewild gras' met Maai Mei Niet

Stad Antwerpen lanceert opnieuw een editie van het project ‘gewild gras’, waarbij het gras en de kruidlaag in de parken en de bermen van de stad minder gemaaid worden tijdens de lente- en zomermaanden. Zo krijgen kruidachtige planten en grassen alle kansen om te bloeien en ontstaan er graslanden en bermen met een grote biodiversiteit.

De stad maait, daar waar mogelijk, het gras slechts één of twee keer per jaar. Voor het gras dat zo wilder en weelderiger groeit, gebruikt de stad het begrip ' gewild gras'.

Antwerpen wil minimaal 50% van alle gras, goed voor zo’n 280 hectares of 420 voetbalvelden, als gewild gras beheren. Niet enkel in de bermen, ook in de Antwerpse parken wordt minder gemaaid, binnen afgebakende zones.

Schepen voor leefmilieu Karim Bachar: “Antwerpen wil de helft van al het gras in de stad als ‘gewild gras’ beheren. Dat betekent: minder maaien, meer leven. Door grasland meer ruimte te geven, creëren we een paradijs voor bijen, vlinders en andere dieren. Zo groeit niet alleen het groen, maar versterken we ook de biodiversiteit in onze stad. Elke vierkante meter telt voor een leefbare toekomst."

Maai Mei Niet

Deze manier van grasbeheer past ook binnen de actie Maai Mei Niet, waarbij zowel aan bewoners als aan steden en gemeenten wordt gevraagd om in de maand mei het gras niet te maaien.

Schepen voor groen Ken Casier: "We zorgen ervoor dat onze plantsoenen, graslanden en parken er élk seizoen netjes bijliggen. Waar mogelijk, maaien we slechts één of twee keer per jaar om zo ‘gewild gras’ te doen ontstaan. Dat wilder en weelderiger gras zorgt voor meer natuur en meer groen in de stad. En dat is goed voor alle Antwerpenaren en iedereen die onze prachtstad bezoekt. We mikken daarbij op het equivalent van 420 voetbalvelden. Met 'Maai Mei Niet' krijgt dit gewild gras alle aandacht en groeiruimte die het verdient.”

Groene en gezonde stad

Gewild gras biedt heel wat voedsel voor insecten en vogels en verhoogt zo de biodiversiteit. Bovendien zorgt dit voor meer verkoeling en een vochtigere bodem doordat het water minder snel verdampt. Door gewild gras te laten groeien, wordt Antwerpen een groenere en gezondere stad.

Ken Casier

Schepen bevoegd voor publiek domein, groen, stadsreiniging, afval, innovatie, digitalisering, loketten en districtswerking

Karim Bachar

Schepen bevoegd voor jeugd, leefmilieu en samenlevingsopbouw

Lauranne Van Dongen

Woordvoerder schepenen Koen Kennis en Ken Casier

Rebecca Van Remoortere

Woordvoerder schepenen Janssens, Van de Kelder en Bachar

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 565.000 inwoners, 173 nationaliteiten, 55.000 studenten en 99.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.