Antwerpen gaststad voor internationaal congres ter promotie van Vlaamse film- en televisieproducties

De vijfde editie van CONNeXT komt naar Antwerpen, van 9 tot 11 oktober 2022, met als deelnemers heel wat tenoren uit de internationale film- en televisiewereld. Ook de daaropvolgende drie edities zullen in de Scheldestad plaatsvinden.

CONNeXT is het exportplatform voor film- en televisieproducties van Flanders Image, de internationale promotieafdeling van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Het driedaagse congres wil lokaal talent en lokale content al vroeg onder de aandacht van de internationale markt brengen. Het is de gelegenheid bij uitstek voor de Vlaamse televisie- en filmwereld om over de grenzen heen te netwerken, en op de hoogte te blijven van de snel veranderde marktrealiteit.

Eerste Antwerpse editie

Tot op heden vond CONNeXT plaats tijdens het filmfestival in Gent, met omwille van corona als laatste editie 2019. Drie jaar later komen buitenlandse festivalcuratoren, aan- en verkopers van films en televisieseries, omroepen en view on demand-streamingdiensten in Antwerpen kennismaken met heel wat Vlaamse audiovisuele content en talent. Een honderdtal internationale en honderdvijftig lokale film- en tv-professionals wonen presentaties en screenings van films en reeksen bij, ontmoeten regisseurs en producenten, en nemen deel aan netwerkmomenten. Ook denken ze samen na over de toekomst van film en televisie, tijdens keynotes en debatten. Dit jaar zal de organisatie bovendien een uitbreiding doen naar het thema games en/of virtual reality, en zal ze een virtueel deel toevoegen.

Uitgebreid deelnemersveld

De genodigden op het driedaagse congres zijn niet van de minsten. Het gaat onder andere om festivaldirecteurs en -curatoren (Cannes, Berlijn, Edinburgh, San Francisco, Toronto, Tribeca, ...), verkopers en distributeurs, zenders, producenten en co-producenten. Verder zullen vertegenwoordigers van het American Film Institute, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Oscars), het Museum of Modern Art (MoMA, New York) en een aantal internationale contentbedrijven zoals Netflix, ZDF Enterprises, Wild Bunch en The Match factory aanwezig zijn. Daarnaast tekenen de lokale omroepen Medialaan, VRT, SBS, BeTV en RTBF en telecombedrijven Proximus en Telenet present. 

Stad Antwerpen zal CONNeXT voor vier edities financieel en organisatorisch ondersteunen. De driedaagse is ook een goede zaak voor de lokale hotelsector met bijna 300 overnachtingen, en wellicht ook een deel van het programma dat in de hotelfaciliteiten wordt georganiseerd.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.