Antwerpen eerste Vlaamse stad met stedelijk reglement warmtenetten

De Antwerpse gemeenteraad keurde het stedelijk reglement warmtenetten goed. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet om het ambitieuze beleid rond warmtenetten te realiseren. Warmtenetten zijn een duurzaam alternatief voor gas of stookolie om gebouwen te verwarmen en van warm water te voorzien. Het reglement geeft het kader voor verschillende warmtenetbeheerders om de aanleg van een warmtenet in goede banen te leiden en te stimuleren. Het legt ook een maximumverbruiksprijs vast om de afnemers te beschermen tegen potentieel te hoge prijzen. Antwerpen is de eerste stad in Vlaanderen die deze mijlpaal van een stedelijk reglement warmtenetten bereikt.

Vandaag worden de meeste woningen verwarmd op basis van gas of stookolie. Recente gebouwen maken al gebruik van duurzame alternatieven zoals een warmtepomp. Met de goedkeuring van het stedelijk reglement warmtenetten wordt nu ook de uitrol van warmtenetten geregeld, zodat op grote schaal een bijkomend fossielvrij alternatief mogelijk is. Aangezien 75% van het energieverbruik in een woning gaat naar verwarming en warm water, zorgt de omschakeling naar een warmtenet voor een grote impact.

De realisatie van de warmtenetten levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de stedelijke klimaatdoelstellingen. De warmtenetten zijn voorzien op verdere groei, zodat tegen 2050 tot 200.000 gezinnen of 50% van de Antwerpse gebouwen kunnen genieten van deze duurzame verwarmingsmethode.

Werking van een warmtenet

Een warmtenet is een ondergronds buizennetwerk dat warmte vervoert met behulp van water. Dit is vergelijkbaar met hoe de centrale verwarming werkt in de meeste woningen. De warmtebron is voornamelijk restwarmte die wordt gegenereerd door industriële activiteit, maar de stad kijkt ook naar andere duurzame alternatieven, zoals warmte die wordt afgenomen bij waterzuiveringsinstallaties (riothermie). Vandaag gaat die warmte verloren, maar dankzij een warmtenet wordt ze hergebruikt. Het leidingstelsel transporteert de warmte en brengt het naar de stad. Hier kunnen gebouwen op aangesloten worden. De klassieke ketel die zorgt voor de verwarming van water dat gebruikt wordt voor radiatoren en warm water, wordt dan vervangen door een warmtewisselaar met hetzelfde resultaat.

Investeringszekerheid en maximum verbruikstarief

Schepen voor leefmilieu Karim Bachar: “Het aanleggen van warmtenetten vraagt om grote investeringen in infrastructuur. Met dit stedelijk reglement tonen we als stad ons vertrouwen in warmtenetten. We zorgen voor duidelijke regels en geven netbeheerders zekerheid om te investeren. Dankzij ‘domeinreservering’ voorkomen we dat meerdere aanbieders op dezelfde plek een warmtenet aanleggen. Tegelijk beschermen we gebruikers door een maximumtarief vast te leggen, zodat zij nooit meer betalen dan voor andere duurzame opties zoals een warmtepomp. Het is belangrijk dat iedereen kan wonen in een woning die op een klimaatvriendelijke manier wordt verwarmd, ongeacht inkomen of budget. Hopelijk volgen veel andere steden ons Antwerpse voorbeeld.

Locaties warmtenetten

In de Roadmap 2030 werden de zones voor de aanleg van een warmtenet bepaald. Dit zijn:

  • Linkeroever;
  • Centrum Antwerpen (gebied binnen de Leien, en Eilandje en deel van de Brederodewijk);
  • Nieuw Zuid;
  • Dam, Stuivenbergwijk en Slachthuisbuurt;
  • Kiel;
  • Delen van Hoboken;
  • Het noorden van Antwerpen: Luchtbal, Rozemaai (en industriegebied Luithagen).

Voor dat noordelijk deel werd reeds een deel van het netwerk gerealiseerd: de industriële afnemer Boortmalt is al aangesloten op het warmtenet vanuit Indaver. Dat warmtenet loopt daarna verder naar Luchtbal en Rozemaai.

Voor al deze zones werd een beheersovereenkomst afgesloten met Fluvius om de warmtenetten te realiseren.

Meer informatie is te vinden op: www.antwerpenmorgen.be/warmtenet.

Karim Bachar

Schepen bevoegd voor jeugd, leefmilieu en samenlevingsopbouw

Rebecca Van Remoortere

Woordvoerder schepenen Janssens, Van de Kelder en Bachar

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 565.000 inwoners, 173 nationaliteiten, 55.000 studenten en 99.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.