Antwerpen dooft verlichting gebouwen en monumenten voor Nacht van de Duisternis

Net als de afgelopen jaren doven gebouwen en kunstwerken in Antwerpen van zaterdagavond 14 tot zondagochtend 15 oktober hun klemtoonverlichting, voor de Nacht van de Duisternis. 42 gebouwen nemen deel. Stad Antwerpen vestigt zo mee de aandacht op lichthinder.


​In 2023 nemen opnieuw een hele reeks historische gevels in het centrum deel aan de actie. De gevelverlichting van de gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Oude Koornmarkt en Suikerrui wordt gedoofd.

De 42 locaties zijn:

 • Antwerpen-Centrum (15): Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, station Antwerpen-Centraal, stadhuis, Het Steen, Vleeshuis, Rubenshuis, Hendrik Conscienceplein en Sint-Carolus Borromeuskerk, historische gevels in de Steenhouwersvest, standbeeld Jacob Jordaens, Hoogstraat, Museum Plantin-Moretus, historische gevel in de Braderijstraat, Onze-Lieve-Vrouwehuis in de Keizerstraat, Maagdenhuis.
 • Antwerpen-Kiel (3): politiemonument in de Volhardingstraat, Cromwelltank in de Jan Van Rijswijcklaan, Kristus-Koningkerk in de Jan De Voslei.
 • Antwerpen-Zuid (1): Den Bell.
 • Berchem (5): districtshuis, standbeeld Panic Zone, standbeeld Kameroenantilope, standbeeld Leeuwin met welp, standbeeld in Brilschanspark.
 • Berendrecht (1): standbeeld voor OCMW-gebouw.
 • Borgerhout (3): districtshuis, Sint-Jan-Evangelistkerk (‘Peperbus’), sfeerverlichting Moorkensplein.
 • Deurne (3): districtshuis, Sint-Rochuskerk, sporthal Arenaplein.
 • Ekeren (5): standbeeld Den Bierpruver, Hof De Bist, Sint-Lambertuskerk, Lancastermonument, Canadezenplein.
 • Hoboken (3): Kasteel Broydenborg, jeugd- en cultuurcentrum Gravenhof, kerk Kioskplaats.
 • Merksem (1): Sint-Bartholomeuskerk.
 • Wilrijk (2): Sint-Bavokerk, standbeeld De Kaeck.

Antwerpen zet met deze actie jaarlijks mee de problematiek van lichtvervuiling in de kijker.

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: "Antwerpen heeft het licht gezien. We hebben niet alleen te maken met luchtvervuiling, er bestaat ook zoiets als lichtvervuiling. Door het één nacht echt pikdonker te maken in de stad, maken we ons bewust van wat een verschil dat kan geven. Misschien zien we zo zelfs eens een sterrenhemel boven de stad. Bewuster omgaan met ons licht betekent ook bewuster omgaan met ons energieverbruik.”


​Stad Antwerpen zet ook al heel wat jaren in op energiebesparing bij haar openbare verlichting.

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “De Nacht van de Duisternis is het ideale moment om stil te staan bij de algehele verlichting van de stad. De laatste jaren hebben we ons hard ingezet voor de realisatie van het Lichtplan in Antwerpen, waarbij we onze stad op een duurzame en efficiënte manier in de spotlight zetten. Denk aan de nieuwe architecturale verlichting van Het Steen en het Centraal Station. We blijven inzetten op een duurzaam beleid door ledverlichting efficiënt te verwerken in de straten van Antwerpen. Hierdoor kunnen wij als stad een energiebesparing realiseren, alsook op een positieve manier bijdragen aan de kwaliteit van het straatbeeld.”

Organisatie van Bond Beter Leefmilieu

De Nacht van de Duisternis is een organisatie van de Bond Beter Leefmilieu in samenwerking met vzw Preventie Lichthinder, de werkgroep lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde, en steden en gemeenten.

Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Jill Cools Woordvoerder schepen Erica Caluwaerts
Klimaat & Groen
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.