Antwerpen doet opnieuw mee aan Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Antwerpen doet opnieuw mee aan Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar gaat op 21 maart 2024 voor de tweede keer het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen van start, een initiatief van het Departement Omgeving en de vzw Breekijzer. Tot en met 31 oktober kan elke Antwerpenaar tegels verwijderen en ze vervangen door groen. Dit jaar lanceert stad Antwerpen bovendien een gratis ophaalservice voor de gewipte tegels.

Tijdens het kampioenschap nemen steden en gemeenten de drilboor tegen elkaar op in een ludieke onthardingswedstrijd, om de grootste TPI-score (gewipte Tegels Per Inwoner) van Vlaanderen te halen. Stad Antwerpen doet opnieuw graag mee aan dit onthardingsinitiatief en roept haar bewoners, verenigingen en bedrijven op om op hun eigen terreinen plaats te maken voor groen en regenwater. Zo hoopt de stad het resultaat van vorig jaar te verbeteren: in 2023 wipten de Antwerpenaren 109.017 tegels of bijna 1 hectare.

Minder verharding, meer biodiversiteit

Schepen voor leefmilieu Tatjana Scheck: “Door mee te doen aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen verhogen we op een ludieke en toegankelijke manier de aandacht voor ontharding. Iedereen kan tegels uitbreken in de tuin, voortuin, of in het voetpad tegen de gevel. We motiveren onze bewoners dit jaar extra door hun uitgebroken tegels gratis op te halen met onze tegelservice.”

Stad Antwerpen ondertekende eerder al het Lokaal Energie- en Klimaatpact en engageerde zich daarin om tegen 2030 bijkomend één vierkante meter per inwoner te ontharden. Om die doelstelling te halen, neemt ze heel wat initiatieven: de aanleg van tuinstraten, de ontharding of vermeden verharding bij nieuwe projecten, de Klimaatpremie, en laagdrempelige acties zoals het aanleggen van geveltuinen of meedoen aan het VK Tegelwippen.

Gratis tegelservice

Nieuw dit jaar is de tegelservice:

- Iedereen (bewoners, bedrijven of anderen) die tegels uitbreekt op privaat domein kan puinzakken aanvragen die geleverd en nadien gratis voor hun deur opgehaald worden. Ze krijgen er een bij het uitbreken van 2 m² tot 5 m² verharding, en twee bij 5 m² tot 10 m².

- Voor verenigingen en scholen biedt de stad nog een extraatje aan: zij kunnen gratis een container bestellen voor projecten tussen 10 m² en 40 m².

Voor kleinere ingrepen is er de ‘Tegeltaxi’ van Commons Lab. Een van de afspraken bij het aanleggen van een geveltuin, is dat de stoeptegels moeten bewaard worden. Commons Lab lost dat op door ze op te halen met hun Tegeltaxi, en ze te stockeren in een heuse tegelbib.

Voor grotere projecten in de stad kan iedereen dan weer rekenen op de steun van de Antwerpse Klimaatpremie.

Alle informatie over de steun van stad Antwerpen en tips om vlot te ontharden zijn te lezen op www.antwerpenvoorklimaat.be/tegelwippen. Tot 31 oktober kan iedereen de gewipte tegels ingeven via https://vk-tegelwippen.be/. ​ ​


In de mediagalerij staat een reeks foto's van de vorige editie van het VK Tegelwippen. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Tatjana Scheck Schepen bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, sociale economie, leefmilieu en erediensten en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten
Rebecca Van Remoortere Woordvoerder schepen Tatjana Scheck
Klimaat & Groen
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.