Antwerpen breidt Lokale Contactpunten Kinderopvang uit

Antwerpen breidt Lokale Contactpunten Kinderopvang uit

Stad Antwerpen wil dat alle ouders de weg kunnen vinden naar kinderopvang. Een Lokaal Contactpunt Kinderopvang is een laagdrempelig fysiek loket waar (kwetsbare) ouders hulp krijgen bij hun zoektocht naar kinderopvang. Antwerpen telt zo 10 locaties. Vanaf nu zijn deze contactpunten niet langer slechts twee dagen per week open, maar wel elke dag.  

Kinderopvang vervult een belangrijke sociale, pedagogische en economische functie. Daarom is het belangrijk dat het aanbod toegankelijk is voor iedereen. Met de hulp van de Lokale Contactpunten Kinderopvang vinden ouders makkelijker een geschikte opvangplek in de stad en de districten via de online Kinderopvangzoeker. In een tijdperk van snelle digitalisering hebben veel kwetsbare gezinnen nood aan dit type ondersteuning op maat. 

Schepen voor Kinderopvang Nabilla Ait Daoud,“De stad wil dat alle ouders de weg vinden naar kinderopvang, ook de meer kwetsbare gezinnen in Antwerpen. We hebben tien Lokale Contactpunten Kinderopvang, die voortaan elke dag van de week open zijn. Zo kunnen we de ouders sneller en beter helpen: dat is klantvriendelijke dienstverlening, maar vooral, dat is belangrijk voor de ontwikkeling van àlle kleintjes in onze stad.

Dicht bij de ouder

De contactpunten bevinden zich in bestaande kinderopvanglocaties: vijf in stedelijke locaties en vijf in private locaties. Door daar contactpunten te installeren, staat de stad letterlijk dichter bij de ouders en ontstaat er een nauwe samenwerking met de kinderopvangsector. Bovendien geven ze zo ouders een tastbare indruk van kinderopvang en zorgen ze voor vertrouwen. Ook sluit het aan bij de sociale functie van kinderopvang. 

Verder ondersteunen de contactpunten de ouders bij het financiële luik, maken ze ouders digitaal zelfredzaam en onderhouden ze een netwerk met de sociale partners in de wijk. In 2023 hielpen de contactpunten 820 ouders. 

Voortaan elke dag open

De stad telt sinds 1 januari 2022 tien contactpunten. Deze waren twee halve dagen per week open. Sinds kort zijn die openingsuren uitgebreid: voortaan zijn ze elke dag open, waarvan minstens één namiddag. Dat maakt het veel makkelijker voor ouders. Ook kunnen de contactpunten nu meer tijd besteden aan het op maat begeleiden en ondersteunen van ouders. 

De contactpunten bevinden zich in de eerste plaats in kwetsbare wijken met een hoog kansarmoedecijfer en wijken met veel kinderen van 0 tot 2 jaar. De ouder hoeft geen plaats aan te vragen in de opvanglocatie van het contactpunt. Het contactpunt helpt met het vinden van de beste optie voor elke ouder.  

Iedereen Digitaal Antwerpen 

De uitbouw van de Lokale Contactpunten Kinderopvang maakt deel uit van het actieplan ‘Iedereen digitaal Antwerpen’, waarmee de stad ervoor wil zorgen dat ook de meest kwetsbare Antwerpenaren mee zijn met digitalisering.  


In de mediagalerij staat de foto uit dit persbericht. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Samenleven & Welzijn Jeugd & Onderwijs
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.