Antwerpen blijft topsport ondersteunen in aanloop naar Olympische en Paralympische Spelen

Dinsdag 9 juli 2024

In 2024 zal Sporting A maar liefst 16 topsportclubs en 21 individuele topsporters ondersteunen met een totaalbedrag van 1.250.000 euro uit het stedelijk topsportfonds. De 37 aanvragen werden zorgvuldig beoordeeld op basis van diverse criteria en afgelopen vrijdag goedgekeurd door het Antwerpse college. Hiermee wil de stad clubs en atleten belonen die een maatschappelijke meerwaarde creëren en actief bijdragen aan de sportieve uitstraling van Antwerpen.

Een onafhankelijke jury heeft de ingediende dossiers beoordeeld volgens het ondersteuningsreglement Topsport en bracht een positief advies uit over de 37 geselecteerde aanvragen. Dankzij dit fonds ontvangen 16 topsportclubs, waaronder drie clubs die hun meerjarige ondersteuning voortzetten, en 21 individuele atleten financiële steun in 2024. Deze steun vertegenwoordigt een belangrijke financiële injectie van in totaal 1.250.000 euro. Hiervan wordt er 45.000 euro geïnvesteerd in de nieuwe handbalacademie die komend schooljaar opent in sportschool Het Gymnasion op Linkeroever.

Olympisch en paralympisch potentieel

In aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs deze zomer, herkent Sporting A ook ‘olympisch potentieel’ in enkele atleten. Met deze steun krijgen zij een extra duwtje in de rug om hun olympische droom te verwezenlijken.

Stad Antwerpen blijft ook haar G-sportatleten extra ondersteunen. Dat zijn atleten met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening. Deze sporters kunnen de financiële steun goed gebruiken vanwege de hoge kosten die gepaard gaan met het beoefenen van hun sport. Naast de gevestigde Antwerpse waarden binnen de G-sport zoals Peter Genyn (G-atletiek) en Bart Brands (G-tafeltennis), krijgen ook Francis Rombouts (boccia) en Sofie Cox (rolstoeldans) opnieuw ondersteuning. ​

Schepen voor sport Peter Wouters: “Parijs is nu echt niet ver meer. Wat willen we onze Antwerpse olympiërs en paralympiërs graag zien schitteren in de lichtstad! Maar ook Milaan & Cortina d'Ampezzo 2026 en Los Angeles 2028, waar aardig wat Antwerpse topsportambassadeurs hun zinnen op zetten, lonken in de verte. Met het Topsportfonds hopen we de vaak harde en lange weg naar de top mee te effenen, maar onze focus ligt óók op de sportparticipatie en -beleving in Antwerpen. Met hun inspirerende en stimulerende prestaties nemen onze topclubs en -atleten een hele stad op sleeptouw. Wanneer zij oogsten, leggen ze meteen de kiem voor toekomstig Antwerps sportsucces. Elke gerealiseerde droom kan het begin zijn van de droom en de carrière van andere Antwerpse kinderen en jongeren. Daarom is het ook zo mooi en motiverend dat we onder de clubs en atleten enkele klasbakken uit de Antwerpse Topsportschool terugvinden die hun potentieel helemaal waarmaken en hoge toppen scheren.”    

Belang van communitywerking en return voor de stad

De topsportdossiers worden beoordeeld op verschillende criteria. Naast sportieve prestaties en een topsportwaardige sporttechnische en medische omkadering, zijn ook de organisatie en structuur, het financieel beheer, de fanbase en communitywerking, en de return en topsportuitstraling voor de stad van groot belang. Vooral deze laatste twee categorieën kunnen een doorslaggevende rol spelen in de totaalscore.

Schepen voor sport Peter Wouters: “Veel Antwerpse topsportclubs spelen een rol van betekenis op het allerhoogste niveau. Die hoogconjunctuur, die bijdraagt aan de sportieve en positieve uitstraling van de stad, willen we helpen aanhouden. Temeer omdat de clubs zich steeds meer bewust zijn van hun impact naast het veld en hun maatschappelijk engagement actief opnemen. Ook onze topatleten willen echt iets betekenen voor en teruggeven aan de stad. Ook daarom verdienen ze allemaal onze steun en ondersteuning, ongeacht de sporttak waarin ze uitblinken. De rijkdom zit net in de grote diversiteit aan Antwerps topsporttalent. Als Sporthoofdstad van Vlaanderen zal ook Antwerpen altijd voor het hoogste gaan, zonder de basis te vergeten. Want daarin schuilen de competitieve en recreatieve sporters van morgen. Breed scoren in topsport en top scoren in breedtesport: daar blijft Sporting A voor staan én gaan!” ​

Voor een volledig overzicht van de topsportsubsidies voor clubs en atleten, kunt u de bijgevoegde lijst downloaden.

Topsportondersteuning stad Antwerpen 2024.pdf 133 KB
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Sport
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.