Antwerpen bestrijdt Aziatische hoornaar met lokvallen

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die enkele jaren geleden voor het eerst werd aangetroffen in ons land. Deze hoornaar voedt zich met honingbijen en andere bestuivende insecten en vormt een bedreiging voor onze biodiversiteit. Stad Antwerpen zet lokvallen in om de Aziatische hoornaar te bestrijden.  

De voorbije jaren rukte de Aziatische hoornaar steeds meer op in Europa. Vorig jaar werden ruim 2.000 nesten verdelgd in Vlaanderen. In de stad vernietigde de Brandweer Zone Antwerpen 92 hinderlijke nesten van hoornaars.  

Voor de mens vormt de Aziatische hoornaar in principe geen direct gevaar. Deze hoornaar is wel een bedreiging voor bijen. Hij voedt zich onder meer met honingbijen. De aanwezigheid van een Aziatische hoornaar in de buurt van bijenkasten verstoort bovendien het foerageergedrag van de werksters waardoor de honingproductie stopt. 

Lokvallen voor de Aziatische hoornaar

In deze periode komt de hoornaar uit de winterslaap. Stad Antwerpen ondersteunt de bestrijding van de Aziatische hoornaar door de voorbije weken 45 lokvallen van het Vlaams Agentschap Landbouw en Visserij te verdelen. Deze vallen worden nu vooral ingezet om jonge uitvliegende koninginnen te vangen. Ze zijn zo ontworpen dat enkel de Aziatische hoornaar opgesloten wordt. De meeste andere insecten kunnen uit de val ontsnappen, of kunnen opnieuw vrijgelaten worden. ​  

Daarnaast werden - tijdens een symposium over de Aziatische hoornaar in Antwerpen - ook lokvallen verdeeld onder Antwerpse imkers. Zij kunnen de lokvallen in de buurt van bijenkasten zetten om hun bijen te beschermen. 

Schepen voor dierenwelzijn Els van Doesburg: "De Aziatische hoornaar ziet er bijzonder eng uit, maar is gelukkig weinig gevaarlijk voor de mens. Ze zijn niet opdringerig zoals wespen dat vaak wel zijn. De hoornaar kan vooral gevaarlijk uit de hoek komen wanneer het nest bedreigd wordt. Met de lente in aantocht, ontwaken de koninginnen uit hun winterslaap en beginnen ze nesten te maken. Daarom zetten we met lokvallen in op het vangen van zo veel mogelijk jonge uitvliegende koninginnen. Als je een nest ontdekt, meld dit dan meteen op vespawatch.be en neem contact op met de brandweer. Zelf een nest verdelgen of weghalen is geen goed idee.” 
Burgemeester Bart De Wever: "Voor de bestrijding van nesten van de Aziatische hoornaar die een direct gevaar vormen voor omwonenden, werd de brandweer uitgerust met gespecialiseerd materiaal. Onze brandweermensen beschikken over aangepaste veiligheidspakken die het volledige lichaam beschermen. Ze zijn er ook op getraind om gevaarlijke nesten van Aziatische hoornaars zo veilig en efficiënt mogelijk te verdelgen. Antwerpen telt heel wat (amateur-)imkers en er is de voorbije jaren ingezet op bijenvriendelijke infrastructuur, want bijen zijn ook in een grote stad bijzonder nuttige diertjes. Die willen we dus graag beschermen.”

Hoornaars onderscheiden

De Aziatische hoornaar is relatief eenvoudig te onderscheiden van de Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is 2 tot 3 cm lang en heeft een zwarte kop en borststuk en een donker achterlijf met oranje-gele tinten. De uiteinden van de poten zijn eveneens oranje-geel. De Europese hoornaar is groter en is roodbruin met een overwegend geel achterlijf. Hoornaars zijn aanzienlijk groter dan een bij of een wesp.  

Bart De Wever Burgemeester
Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Ellen Van Orshaegen Woordvoerder schepen Els van Doesburg

 

 

 

Klimaat & Groen
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.