Afbouw verkeerslichten Frederik van Eedenplein Linkeroever en Terlindenhofstraat Merksem

Maandag 3 april 2023

Stad Antwerpen gaat verder met de afbouw van verkeerslichten op plaatsen waar ze niet noodzakelijk zijn en waar dat veilig is om te doen. De lichten aan de fiets- en voetgangersoversteek aan het Frederik van Eedenplein (kant Thonetlaan) op Linkeroever worden na een positieve evaluatie verwijderd. Ook de verkeerslichten aan de voetgangersoversteek Terlindenhofstraat/Annuntiatenstraat in Merksem worden in een proefopstelling volledig uitgeschakeld.  

Uit het onderzoek is gebleken dat de verkeersintensiteiten aan deze twee fiets- en voetgangersoversteken voldoende laag zijn, en dat de lichten niet noodzakelijk zijn om een goede oversteekbaarheid te garanderen. Daarom werden ze als proefopstelling gedoofd of zoals in Merksem op oranje knipperlicht gezet, en gedurende meer dan een half jaar geobserveerd. 

Tijdens deze periode zijn er geen knelpunten of potentiële conflictsituaties vastgesteld. Er werden ook geen klachten ontvangen of ongevallen geregistreerd in de omgeving van de oversteekplaatsen. De proefopstellingen worden daarom als gunstig geëvalueerd door de stad. 

  • Frederik van Eedenplein (kant Thonetlaan): De verkeerslichten aan de fiets- en voetgangersoversteek aan het Frederik van Eedenplein werden in april 2022 gedoofd. Gelijktijdig werden bijkomende maatregelen genomen, met de focus op het verbeteren van de zichtbaarheid en het beperken van de oversteeklengte. De genomen maatregelen blijven behouden en de lichten worden nu definitief uitgeschakeld en verwijderd.  
  • Terlindenhofstraat: Sinds mei 2022 staan de verkeerslichten aan de gemarkeerde voetgangersoversteek ter hoogte van de Annuntiatenstraat (T-punt met Terlindenhofstraat) permanent op een oranje knipperlicht. Om de snelheid van het autoverkeer richting de voetgangersoversteek te temperen, werd een rijbaankussen op de rijbaan aangebracht. Vanaf half april start de tweede fase van de uitschakelprocedure, waarbij de verkeerslichten als proef volledig worden uitgeschakeld, met behoud van het rijbaankussen. De verkeerssituatie wordt er na minstens 6 maanden opnieuw geëvalueerd. 
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.